Građani i građanke sve bolesniji, država ne pruža podršku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2019. | Komentara: 0

Građani i građanke sve bolesniji, država ne pruža podršku

Novi Sad, 27. mart 2019 - Zakon o zdravstvenom osiguranju je duže vreme čekao na uvrštanje u proceduru Narodne skupštine Republike Srbije, čak na poslanička pitanja Olene Papuge iz kabineta ministra zdravlja stizali su odgovori da će biti usvojen do kraja 2018. godine. To se desilo na samom početku 2019. godine, danas se održava sednica na kojoj će o ovom Zakonu biti rasprave. 

LSV

U nekom trenutku, postajala je opravdana sumnja da ovaj Nacrt ne doživi sudbinu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kada su ispoštovani svi koraci, ali je pred sam kraj povučen iz procedure, bez pojašnjenja zbog čega je to urađeno i kada će biti vraćen na usvajanje.

Treće zakonsko rešenje koje utiče na kvalitet života građana i građanki Republike Srbije odnosi se na Zakon o centralnom registru zdravstvenog osiguranja, koji je usvojen u „paketu“ od 63 ostala predloga, uz Zakon o budžetu za 2019. godinu, gde je rasprava objedinjena. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine su učestvovali u komentarisanju ovog predloga Zakona, ali ništa od toga nije uvršteno.

Prilikom postavljanja poslaničkog pitanja na sednici 28. septembra 2018. godine, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je ukazala na problem roditelja dece obolele od maligniteta, koji se suočavaju sa egzistencijalnim problemima, dok neguju bolesno dete. Prenela je inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koji su tražili da se naknada sa posla isplaćuje u iznosu od 100%, kao i da bolovanje traje do izlečenja deteta. 

Lečenje i praćenje bolesti traje nekoliko godina, a roditelji ostaju uz njih sve vreme, strahujući za svoj posao i egzistenciju. Budući da, čak, i ako dobiju bolovanje, ono nije 100 posto, već 65% iznosa od plate, a može da traje najduže četiri meseca, često i kraće. 

O manjkavostima odnosa države prema obolelima od maligniteta, ukazivao je i predsednik stručnog Saveta za zdravstvo, prof. dr Dušan Jovanović, napominjući da u Srbiji i dalje ne postoji Nacionalni kancer registar. Ovaj registar bi trebalo da prati proces lečenja, nege i terapije izlečenih od maligniteta, posledice upotrebe citostatika i terapije zračenja koji se koriste. Registar za rak koji je još 1966. godine osnovan na Institutu za onkologiju Vojvodinu, vođen je od strane Službe za epidemiologiju. Bio je precizan izvor podataka za evropske i svetske registre, ali je ugašen 2018. godine, dok su podaci prebačeni u Beograd. 

Kada je predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju u pitanju, sankcije koje propisuje u slučaju ne odazivanja na preglede nacionalnih skrining programa, prof. dr Jovanović se osvrnuo i na njih: Nacionalni programi skrininga se ne sprovode niti dosledno, niti ravnomerno: preventivni pregledi za rak grlića materice se sprovode, oni koji se odnose na dojke tu i tamo, a oni koji su namenjeni prevenciji raka debelog creva se prema informacijama kojima raspoložemo, uopšte ne sprovode! 

Potrebna je veća inicijativa nadležnog Ministarstva kako bi briga države za svoje građanke i građane bila efikasnija, kako se deca ne bi lečila namenski otvorenim računima i slanjem poruka u humanitarne svrhe, a hemato – onkološka odeljenja i roditeljske kuće gradile iz sredstava donacija koje skuplja nevladin sektor. 

Sekretarijat za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook