Grube greške pri smenama članova Saveta fakulteta u APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 01. 09. 2017. | Komentara: 0

Grube greške pri smenama članova Saveta fakulteta u APV

Novi Sad, 01. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne podržava predlog smene članova saveta osam fakulteta.

LSV

Iako osnivač fakulteta, Skupštine APV, ima zakonsko pravo da smeni članove saveta, mora da postoji neki odgovor, ne prema LSV već prema građanima Vojvodine, zašto se neko smenjuje pre isteka mandata. Aleksandar Jovanović, poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine rekao je da bez, makar i formalnog,  obrazloženja to nije dobro.

Odbor za obrazovanje, koji je formalno predlagač ove tačke dnevnog reda Skupštine APV, je dobio informaciju koji su to saveti fakulteta i koji su to ljudi koji se smenjuju tek dva dana pred početak sednice. 

LSV smatra da je nedolično da se saziva neko radno telo, ili skupština sa nekim tačkama, a da ne piše šta je u njima. To je nedopustivo, jer onda ćemo imati situaciju gde ćemo imati saziv skupštine bez toga šta je u materijalu, pa će onda posle toga biti da i nemamo skupštinu, nego ćemo telefonski glasati za tačke koje ne znamo šta su. I na kraju, sve to može da vodi ukidanju institucije skupštine, u ovom slučaju instituciju Odbora. Na ovaj način vrlo je lako skliznuti ka tome da ukidamo ideju parlamentarizma i demokratije, odnosno procesa donošenja odluke.

Treći razlog zašto LSV ne podržava smenu je situacija da jedna politička partija predlaže ova imena, odnosno smenu i imenovanje. 

Kada se radi o visokom obrazovanju, autonomija univerziteta, koja je, inače, zagarantovana, ovim se narušava. Vrlo je delikatno da se stavlja na jedan nedoličan čin jedna stranka, da predlaže smenu i postavljenje novih članova.

Adekvatno bi bilo da su to uradili poslanici većine. Ne spori se pravo da to predlažu, ali je sporan način na koji se to uradilo. Zakonski nije utvrđeno ko tačno predlaže članove saveta, prirodno je da su to poslanici.

I četvrti razlog je da je učinjen jedan presedan da je Skupština APV kao osnivač i ranije koristila svoje pravo i predlagala članove Saveta fakulteta, ali su u tim predlaganjima učestvovali i poslanici iz redova opozicije, da se ipak stekne utisak da u donošenju ovakvih odluka učestvuju svi poslanici Skupštine APV,  koji su predstavnici građana. 

Zbog navedenih razloga Liga socijaldemokrata Vojvodine ne podržava razrešenje članova. Ne sporimo pravo većine da predlaže ljude koji će biti imenovani ispred osnivača, ne ulazimo u personalna rešenja, osporavamo proceduru koja urušava instituciju skupštinskog Odbora za obrazovanje, Skupštine kao i samu ideju da univerzitet treba da ima autonomiju funkcionisanja.

 
Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook