Hitno rešiti pitanje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 06. 12. 2013. | Komentara: 0

Hitno rešiti pitanje Vojvodine

NOVI SAD, 06. decembar – Ako se pitanje Vojvodine ne bude hitno rešilo, postaće problem. Ne zato što to neko želi, već zato što je to priroda političkog procesa.

LSV

Odluku Ustavnog suda o ustavnosti Statuta AP Vojvodine Liga socijaldemokrata Vojvodine analiziraće i precizno komentarisati kada budemo videli šta tačno piše u njenom obrazloženju, na svih 140 stranica. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da USS, koji bi trebalo da bude jedan od stubova države, svoje odluke donosi na načine koji su, bar za LSV, zabrinjavajući.

Podsetiću da je onog trenutka kada se shvatilo da Demokratska stranka nema većinu u vladi Republike Srbije i da nemamo Borisa Tadića za predsednika Republike, Ustavni sud Srbije osporio više odredbi Zakon o nadležnostima. Sada, kada je više nego jasno da će doći do novih raslojavanja i novih podela u političkom društvu u Srbiji, USS ponovo atakuje na AP Vojvodinu.

Pitanje uništenja vojvođanske autonomije i prava Vojvodine da bude različita od ostatka Srbije jeste jedan izgubljeni i poraženi ideološki profil koji sada pokušava, verovatno u poslednjem naletu, da od Srbije napravi rusku guberniju i da ne dozvoli da Srbija ide putem evropskih integracija.

Naravno da je u jednom to i pokušaj da se sruši aktuelna vojvođanska vlast, koja ima dvotrećinsku većinu u vojvođanskoj skupštini i raspišu vanredni pokrajinski izbori.

Vojvodina se kroz istoriju izborila za pravo da ima svoje specifičnosti i da na tim specifičnostima gradi svoju autonomiju. To je tekovina antifašističke borbe naroda i građana Vojvodine.

Današnja pozicija AP Vojvodine je neodrživa.

Hitno se mora pronaći novi oblik u kome će njena autonomija biti definisana, a građani biti u mogućnosti da upravljaju resursima, svojim sudbinama, razvojem AP Vojvodine i pomognu Republici Srbiji na njenom evropskom putu.

To znači i pisanje novog Ustava, protiv kojeg smo bili pre sedam godina.

Bojan Kostreš
zamenik predsednika
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook