Hitno revidirati Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 26. 04. 2017. | Komentara: 0

Hitno revidirati Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom

Novi Sad, 26. april 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da više ne gubi vreme, ne čeka i ne oteže sa raskidanjem ili barem revizijom Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

lsv

Krajnji je trenutak da se zaštite interesi Republike Srbije, a naročito interesi građanki i građana Vojvodine. Za početak, Ministarstvo energetike je dužno da jasno saopšti koliko nafte se vadi u našoj zemlji, kojom dinamikom i kakvi su prihodi države od poslovanja NIS-a, umesto da uporno ćuti dok se polemika o šteti koja se nanosi vodi u medijima i stručnoj javnosti.

Jasno je da Energetski sporazum ne može biti redefinisan preko noći, da je za to potrebno vreme. Ali, mora se početi.

Skoro deceniju traje borba LSV, najpre protiv potpisivanja štetnog Energetskog sporazuma i prodaje NIS-a, a zatim za raskidanje tog ugovora i obeštećenje Vojvodine.

Promenile razne vlasti ali niko i nikada nije pristao na to da privoli kompaniju koja je sada u većinskom ruskom vlasništvu da umesto tri plaća rudnu rentu barem sedam odsto koliko ona iznosi po zakonu, a kamoli da utvrdi ko je kriv za loš ugovor koji je Srbiji namakao energetsku omču oko vrata i poklonio neobnovljive resurse.

Samo na toj razlici, plaćajući rudnu rentu tri umesto sedam odsto, ruska kompanija je već uštedela preko 200 miliona dolara.

Sav taj novac je zakinut državi, a najvećim delom direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije.

Uz obećanja da će biti izgrađen “Južni tok”, ali i sprečena nezavisnost Kosova, iako je procenjena vrednost NIS-a iznosila 2,2 milijarde evra, većinski paket akcija je prodat 2008. godine za svega 400 miliona evra. Uz ogromnu imovinu NIS preuzeli su nalazišta nafte i gasa vredne sedam milijardi evra, kao i geotermalne izvore.

Budući da nijedno od ta dva obećanja nije ispunjeno, a da se nafta i gas besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, krajnji je trenutak da se patriotizam u ovoj zemlji dokaže tako što će nadležni pokrenuti postupak za reviziju tog sporazuma.

Šteta i otimanje nije manje, samo zato što štetu pravi i otima ruska kompanija.


Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook