Hitno sazvati Odbor za poljoprivredu na temu uvoza mesa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 12. 03. 2015. | Komentara: 0

Hitno sazvati Odbor za poljoprivredu na temu uvoza mesa

NOVI SAD, 12. mart - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Đorđe Stojšić uputio je danas pisani zahtev predsedniku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marjanu Rističeviću za održavanje tematske sednice tog Odbora u vezi sa problemom uvoza mesa domaćih životinja odgajenih genetski modifikovanom stočnom hranom. 

LSV

Tim uvozom se, kako je ukazao, ujedno uništava domaća proizvodnja, a zbog čega je najavljen i protest paora. 

Sednici Odbora bi, prema Stojšićevom predlogu, trebalo da prisustvuju ne samo predstavnici resornog  ministarstva, nego i poljoprivrednici, predstavnici veterinarske inspekcije i drugi. 

Stojšić je upozorio da se kao država nalazimo pred odlukom da li da dozvolimo korišćenje genetski modifikovane hrane u ishrani životinja ili da potpuno zabranimo uvoz mesa od životinja hranjenih takvom hranom. U zahtevu za hitnom sednicom Odbora, Stojšić je naveo da ta odluka mora biti doneta što pre, jer povećanje uvoza uništava domaću proizvodnju i drastično smanjuje zaposlenost kroz celokupan reprodukcioni lanac.

Pismo možete pročitati u nastavku.
Biro za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA
Poslanička grupa 
Liga socijaldemokrata Vojvodine
12. mart 2015. godine
B e o g r a d



PREDSEDNIK ODBORA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU, 
narodni poslanik MARJAN RISTIČEVIĆ


Predmet: zahtev za održavanje tematske sednice Odbora za poljoprivredu, 
šumarstvo i vodoprivredu



Poštovani predsedniče, 
U proteklom periodu veliki broj stočarskih proizvođača ukazao mi je na problem uvoza mesa domaćih životinja othranjenih genetički modifikovanom stočnom hranom, uglavnom sojinom sačmom. 
Domaći uzgajivači smatraju da se nalaze u neravnopravnom položaju, oni ne koriste znatno jeftiniju genetički modifikovanu stočnu hranu, teško pariraju cenama uvoznog mesa i njihova proizvodnja propada. 
Raste bunt uzgajivača i poljoprivrednika. Unija poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice, kao i više udruženja proizvođača iz Mačve, Pocerine, Banata i Bačke najavljuju blokiranje saobraćajnica, autoputa i mostova, zbog svog lošeg položaja. Traže od Vlade Srbije i Republičke direkcije za robne rezerve hitan otkup viška tovljenika, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine. Iznose da je ugroženo oko 20.000 gazdinstava - proizvođača mleka i mesa, te da Srbija mora sve preduzeti kako poljoprivredni proizvođači ne bi bili ni taoci ni žrtve sukoba EU i Ruske Federacije. 
Sa druge strane, domaći potrošači ne raspolažu nikakvom informacijom o tome da li je meso u svakodnevnoj prodaji uzgojeno na genetički modifikovanoj hrani.
Takođe, nije razrešena dilema kako tumačiti odredbe Zakona o GMO - tj. da li je stoka uzgojena genetički modifikovanom hranom "proizvod od genetički modifikovanog organizma" ili ne. Ako se zauzme stav da stoka uzgojena genetički modifikovanom hranom jeste proizvod od genetički modifikovanog organizma, onda se takvo meso ne može staviti u promet na teritoriji Srbije. Podsećam da prema članu 194. Poslovnika, predlog za donošenje autentičnog tumačenja zakona može da podnese svaki ovlašćeni predlagač zakona, te da nadležni odbor, ako oceni da je predlog opravdan, priprema predlog autentičnog tumačenja i dostavlja ga Narodnoj skupštini na odlučivanje.
Imajući u vidu postojeće dileme u vezi prirode genetički modifikovane stočne hrane, uvoza i konzumiranja mesa uzgojenog genetički modifikovanom hranom, predlažem održavanje posebne sednice Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
Na posebnu sednicu Odbora bi, između ostalih, pozvali:
- predstavnike Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i predstavnike Stručnog saveta za biološku sigurnost Ministarstva – formiranog na osnovu Zakona o genetički modifikovanim organizmima;
- predstavnike veterinarske inspekcije;
- predstavnike organizacija stočara i organizacija proizvođača stočne hrane;
- predstavnike Unije poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice;
- predstavnike Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS),
- naučne radnike, profesore poljoprivrednih fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Čačka.


Poštovani predsedniče, 

Kao država nalazimo se pred odlukom da li da dozvolimo korišćenje genetički modifikovane hrane u ishrani životinja ili da potpuno zabranimo uvoz mesa od životinja hranjenih genetički modifikovanom hranom.
Ova odluka mora imati snažnu dimenziju angažovanja Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Odluka mora biti doneta što pre, jer povećanje uvoza uništava domaću proizvodnju i drastično smanjuje zaposlenost kroz ceo reprodukcioni lanac.

NARODNI POSLANIK

Đorđe Stojšić



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook