Holokaust kao večna opomena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 26. 01. 2018. | Komentara: 0

Holokaust kao večna opomena

Novi Sad, 26. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva celokupnu javnost, vladine i nevladine organizacije, prosvetne radnike i političke partije da sutra, 27. januara na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta s poštovanjem i autoritetom obeleže ovaj dan.

LSV

Civilizacija mora biti na stalnom oprezu od ignorisanja pojava, koje korak po korak, na kraju, dovedu do ovakvih i sličnih monstruoznih događaja.

Drugi svetski rat doneo je najveća zla modernog čovečanstva.

Nažalost, i u 21. veku, prisutne su ideje mržnje, nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti. Na političkoj sceni Evrope i sveta ponovo jačaju desno ekstremističke grupe, koje vešto koriste lošu ekonomsku situaciju i populizmom pridobijaju birače.

Srbija u ovom trenutku, iako deklarativno potpuno osuđuje sve oblike fašizma, nasilja i diskriminacija, u stvarnosti toleriše aktivnosti desnih ekstremista i mnogih vidova diskriminacije.

Sudski postupak protiv lidera ekstremističke grupe „Nacionalni stroj“ pretvara se u farsu i predstavlja dodatni podstrek za druge ekstremiste.

Paradiranja u crno obučenih ljudi sve su češća pojava, a neke televizije sa nacionalnom frekvencijom upriličile su i reportaže koje ovakve grupe predstavljaju u veoma pozitivnom svetlu.

Sutra je dan kada posebno treba uputiti poruke svima koji ne razumeju kako je kratak i lak put od govora mržnje i diskriminacije, do ideje o superiornim grupama i nižim rasama, narodima ili grupacijama. 

Ovakve opasne ideologije brzo nađu svoje sledbenike, koji su sposobni za ponavljanje istorijskih i civilizacijskih grešaka. Zato treba iskazati jasan osuđujući stav prema njima.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook