Ima li budućnost zemlja iz koje odlaze mladi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 30. 03. 2019. | Komentara: 0

Ima li budućnost zemlja iz koje odlaze mladi

Novi Sad, 30. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predstavnika vlasti da uvedu mere za poboljšanje položaja mladih, kako bi se sprečio njihov masovni odlazak iz zemlje.

LSV

Kao što vidimo ovih dana iz istraživanja Instituta za razvoj i inovacije (IRI) sprovedenog uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju, Srbija godišnje gubi oko dve milijarde evra za sve mlade koji odu iz zemlje. Cifra od dve milijarde evra je bazirana na oko 1,2 milijarde evra za gubitke u obrazovanju i na oko 897,3 miliona evra za gubitak potencijalnog BDP-a. Bojimo se da je ovo obazriv i optimističan obračun, ali i da osim novca, država gubi mnogo više, gubi šansu za normalnu budućnost.

Prema istraživanju Vestminsterske fondacije za demokratiju, čak 78% mladih između 18 i 29 godina razmišlja da napusti Srbiju. Država nema tačnu evidenciju koliko mladih ljudi ode iz Srbije, pa nam preostaje da baratamo podacima koje imamo, u ovom slučaju su to podaci OECD-a koji kažu da godišnje ode oko 49.000 ljudi. 

Veliki je problem odliv, pre svega kvalifikovane i školovane omladine. Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto, što je među najvišim u Evropi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je potrebno osmisliti konkretne mere podrške mladima, dati im razlog da ostanu ovde. Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina već tri godine predlaže formiranje radne grupe za poboljšanje položaja mladih u Zrenjaninu. Predlagali smo, više od deset puta, da se okupe svi relevantni politički, privredni i društveni akteri u radnu grupu koja će raditi na pronalaženju rešenja i načina da se mladima poboljšaju uslovi života. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiralo je početkom godine Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija kako bi se zaustavio masovni odlazak, pre svega mladih, iz zemlje. Očekujemo da ubrzo vidimo konkretne mere.
Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da mladi moraju da odu iz svoje države da bi mogli da žive normalno, da moraju da žive život stranaca kojima nedostaje rodni grad i država, da roditelji svoju decu i unuke viđaju samo preko skajpa i komuniciraju sa njima putem društvenih mreža. 

Poražavajući trend odlaska mladih mora sprečiti time što će mladima biti omogućeni bolji uslovi za život. Odlazak mlade radne snage smanjuje mogućnost države da se razvija. Potrebna su trajna rešenja i podrška. U ovom slučaju smo svi na istom zadatku – da se izgradi sistem u kome će svi mladi imati šansu da žive u svojoj zemlji sa svojim prijateljima, a da pritom pristojno zarađuju, kvalitetno se školuju i imaju dobru zdravstvenu i socijalnu zaštitu, da žive u stabilnom i sigurnom okruženju.

Bojana Begović
članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook