Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 08. 10. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

Novi Sad, 8. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da izveštaj SIGMA, o napretku reforme javne uprave u Srbiji za 2019. godinu, koji je zvanično predstavljen ovog meseca,  ukazuje na loše ocene u oblasti zapošljavanja u državnoj upravi. Iako se vlast hvali napretkom u oblasti digitalizacije, podjednako je neophodno spomenuti i kontinuirani izostanak napretka u efikasnom i transparentnom zapošljavanju na pozicijama državnih službenika. 

LSV 

Izveštaj nam govori da je poslednjih godina većina državnih službenika (skoro 90%) ocenjena sa dve najviše ocene, što ukazuje na propuste u efikasnosti alata za ocenu ljudskih resursa. Posebni programi obuke državnih službenika razvijeni su samo u nekoliko tela državne službe. Uprkos jasnoj zakonskoj razlici između političkih i visokih državnih službenika, dve trećine visokih državnih službenika nisu izabrani na osnovu konkursa. Ukazano je i na težak pristup podacima o državnoj službi, kao što su ukupan broj državnih službenika, promet državnih službi, pol, broj kandidata po radnom mestu, statistika obuke i podaci o žalbama, otkazima i platama. 

Na pomenuti problem ukazala je i Evropska unija. Ključni zaključci izveštaja o napretku Srbije za 2019. godinu govore nam da postoji umereni napredak u oblasti reforme javne uprave. Međutim, politički uticaj na upravljačke funkcije je vrlo zabrinjavajuć, naročito u pogledu prevelikog broja funkcija u v.d. stanju. 

Reforma javne uprave je proces koji utiče na sve segmente svakodnevnog života građana. Za dobru reformu potrebni su nezavisni službenici koji će biti motivisani da  implementiraju promene i obezbede njihovu održivost. LSV smatra da je od suštinske važnosti da Srbija zadrži kvalifikovane kadrove u upravi koji su sposobni da svoj rad sprovode nezavisno, te da je to jedini način da građani povrate poverenje u državne institucije. 

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević




Saopštenja | Sreda, 13. 12. 2023. | Komentara: 0

Promene u Vojvodini preduslov su za nužne promene u Srbiji

Vojvođani moraju da obezbede promene u Vojvodini koje će da garantuju stvaranje normalnog društva i normalne Srbije, a za to je potrebno izaći na izbore u nedelju, 17. decembra
Saopštenja | Utorak, 12. 12. 2023. | Komentara: 0

Zaglavljeni autobus je slika Vojvodine koja je stala, na nama je da je pokrenemo

Autobus u kom su se nalazila i deca zaglavljen je na obilaznici kod zatvorenog mosta na Tamišu koji povezuje Orlovat i Tomaševac. Zbog loših uslova na „saobraćajnici“, koja je zapravo poljski put, autobus je ostao ukopan u mestu, kraj „puta“. Među putnicima su i đaci.
Saopštenja | Utorak, 12. 12. 2023. | Komentara: 0

Pravednom raspodelom resursa možemo da rešimo problem zdrave pijaće vode i lekara u selima

Kandidati izborne liste Vojvođani, koja na pokrajinskim izborima nastupa pod rednim brojem 13, u ponedeljak su građanima Kovačice i Zrenjanina predstavili program „Na ravne časti“, te se osvrnuli na konkretne probleme sa kojima se susreću u njihovim mestima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook