Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 08. 10. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

Novi Sad, 8. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da izveštaj SIGMA, o napretku reforme javne uprave u Srbiji za 2019. godinu, koji je zvanično predstavljen ovog meseca,  ukazuje na loše ocene u oblasti zapošljavanja u državnoj upravi. Iako se vlast hvali napretkom u oblasti digitalizacije, podjednako je neophodno spomenuti i kontinuirani izostanak napretka u efikasnom i transparentnom zapošljavanju na pozicijama državnih službenika. 

LSV 

Izveštaj nam govori da je poslednjih godina većina državnih službenika (skoro 90%) ocenjena sa dve najviše ocene, što ukazuje na propuste u efikasnosti alata za ocenu ljudskih resursa. Posebni programi obuke državnih službenika razvijeni su samo u nekoliko tela državne službe. Uprkos jasnoj zakonskoj razlici između političkih i visokih državnih službenika, dve trećine visokih državnih službenika nisu izabrani na osnovu konkursa. Ukazano je i na težak pristup podacima o državnoj službi, kao što su ukupan broj državnih službenika, promet državnih službi, pol, broj kandidata po radnom mestu, statistika obuke i podaci o žalbama, otkazima i platama. 

Na pomenuti problem ukazala je i Evropska unija. Ključni zaključci izveštaja o napretku Srbije za 2019. godinu govore nam da postoji umereni napredak u oblasti reforme javne uprave. Međutim, politički uticaj na upravljačke funkcije je vrlo zabrinjavajuć, naročito u pogledu prevelikog broja funkcija u v.d. stanju. 

Reforma javne uprave je proces koji utiče na sve segmente svakodnevnog života građana. Za dobru reformu potrebni su nezavisni službenici koji će biti motivisani da  implementiraju promene i obezbede njihovu održivost. LSV smatra da je od suštinske važnosti da Srbija zadrži kvalifikovane kadrove u upravi koji su sposobni da svoj rad sprovode nezavisno, te da je to jedini način da građani povrate poverenje u državne institucije. 

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević




Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook