Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 08. 10. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj SIGMA potvrđuje da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi

Novi Sad, 8. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da izveštaj SIGMA, o napretku reforme javne uprave u Srbiji za 2019. godinu, koji je zvanično predstavljen ovog meseca,  ukazuje na loše ocene u oblasti zapošljavanja u državnoj upravi. Iako se vlast hvali napretkom u oblasti digitalizacije, podjednako je neophodno spomenuti i kontinuirani izostanak napretka u efikasnom i transparentnom zapošljavanju na pozicijama državnih službenika. 

LSV 

Izveštaj nam govori da je poslednjih godina većina državnih službenika (skoro 90%) ocenjena sa dve najviše ocene, što ukazuje na propuste u efikasnosti alata za ocenu ljudskih resursa. Posebni programi obuke državnih službenika razvijeni su samo u nekoliko tela državne službe. Uprkos jasnoj zakonskoj razlici između političkih i visokih državnih službenika, dve trećine visokih državnih službenika nisu izabrani na osnovu konkursa. Ukazano je i na težak pristup podacima o državnoj službi, kao što su ukupan broj državnih službenika, promet državnih službi, pol, broj kandidata po radnom mestu, statistika obuke i podaci o žalbama, otkazima i platama. 

Na pomenuti problem ukazala je i Evropska unija. Ključni zaključci izveštaja o napretku Srbije za 2019. godinu govore nam da postoji umereni napredak u oblasti reforme javne uprave. Međutim, politički uticaj na upravljačke funkcije je vrlo zabrinjavajuć, naročito u pogledu prevelikog broja funkcija u v.d. stanju. 

Reforma javne uprave je proces koji utiče na sve segmente svakodnevnog života građana. Za dobru reformu potrebni su nezavisni službenici koji će biti motivisani da  implementiraju promene i obezbede njihovu održivost. LSV smatra da je od suštinske važnosti da Srbija zadrži kvalifikovane kadrove u upravi koji su sposobni da svoj rad sprovode nezavisno, te da je to jedini način da građani povrate poverenje u državne institucije. 

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook