Kada će Vojvodina dobiti Zakon o finansiranju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 01. 11. 2017. | Komentara: 0

Kada će Vojvodina dobiti Zakon o finansiranju?

Novi Sad, 01. novembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Dušana Vujovića da jasno saopšte kada je za očekivati da Vojvodina konačno dobije Zakon o finansiranju nadležnosti.

LSV

Iako u Zakonu o sprovođenju Ustava Srbije postoji obaveza da to bude učinjeno do 31. decembra 2008, vlasti su se menjale, a donošenje Zakona o finansiranju je jednako najavljivano i jednako nije sprovedeno u delo.

Tokom više od godinu dana od kako je uspostavljena vertikala vlasti SNS i na pokrajinskom nivou, u nekoliko navrata je najavljeno da će Zakon o finasiranju nadležnosti konačno biti donet.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je, čak, izjavljivao kako se nada da je aktuelni pokrajinski budžet poslednji koji će biti donet bez zakona o finansiranju, te da je bolje imati i nesavršen nego nikakav zakon. Međutim, očigledno je da nema hrabrosti ili motiva da ro uradi, budući da sada ili ćuti ili tvrdi da to zavisi od vladajuće većine u parlamentu, kao da on sam nije visokopozicionirani funkcioner vladajuće stranke.

Ukoliko zaista postoji politička volja, taj zakon može brzo biti donet.

Tim pre jer je početkom godine i u izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o napretku Srbije konstatovano da je potrebno, bez odlaganja, doneti Zakon o finansiranju Vojvodine, a slične poruke su stizale i od portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić, tokom prošle i pretprošle godine.

Podsećam da je pre tri i po godine Skupština AP Vojvodine usvojila Platformu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, kojom su predviđeni i izvorni prihodi, ali i decentralizacija Poreske uprave Srbije, kao način da se uredi prikupljanje poreza na teritoriji AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti pokrajine u skladu sa Ustavom.

Bojan Kostreš,
generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook