LSV godinama čekala na podršku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 08. 2014. | Komentara: 0

LSV godinama čekala na podršku

Novi Sad, 25. avgust - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Demokratske stranke da prihvati sve što je od nje zatraženo tokom pregovora o principima rada i ciljevima pokrajinske koalicije i buduće pokrajinske vlade.

sedlarevic

Doduše, malo je neobično što je Demokratska stranka ne samo prihvatila naše zahteve, nego ih i ugradila u Program DS za Vojvodinu. Tim pre, jer da je ovakve saglasnosti sa njihove strane bilo do sada, sve ovo smo mogli godinama unazad i sprovesti. 

A iskrenost i podrška su nam itekako nedostajali.

Inicijativu za reosnivanje Statističkog zavoda Vojvodine, koja se sada našla u programu PO DS, pre četiri godine Dragoslav Petrović je odbacivao uz konstataciju da „nije momenat". Pet godina insistiramo na jačem angažovanju pokrajinske administracije na donošenju Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine. Šest godina zahtevamo obeštećenje Vojvodine zbog sramne prodaje NIS-a i veću rudnu rentu. Više od sedam godina ukazujemo da se Vojvodina zakida i za procenat novca koji joj pripada. Osam godina upozoravamo da je Ustav loš po Vojvodinu i da ga treba menjati, a devet godina zahtevamo Policijsku upravu za Vojvodinu, kao bolje organizaciono rešenje koje će doprineti boljoj bezbednosti.

Da je saglasnosti o potrebi konsezualnog rada u koaliciji bilo do sada, sigurno se ne bi dogodilo da samoinicijativno iz Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava APV izbacuju ključne rečenice, niti bi odluke o Razvojnoj banci Vojvodine i Tesla banci bile donete bez koalicionog dogovora i izveštaja u pokrajinskom parlamentu.

I zato, ako je unošenje svih tih detalja na kojima smo insistirali tokom razgovora u program PO DS zaista plod želje da DS zajedno sa nama nešto učini, onda treba da računaju na to da ima puno da se radi i da samo usvajanje principa ne znači mnogo.
Međutim, zbunjuje rečenica da se PO DS „nada da će LSV prihvatiti njihove programske ciljeve". Taj detalj ostavlja utisak da je po sredi pokušaj da se sada LSV ubeđuje da treba da prihvati svoj program i sve ono na čemu godinama insistiramo i radimo.

U tom slučaju, Pokrajinskom odboru Demokratske stranke bi se moglo sugerisati da razmisli o kolektivnom prelasku u Ligu socijaldemokrata Vojvodine. To je prosto logičnije nego da se prepisuju tuđe ideje, rad i istorija.

 

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva LSV

 




Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook