LSV najoštrije protiv gašenja JP Voda Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 30. 05. 2017. | Komentara: 0

LSV najoštrije protiv gašenja JP Voda Vojvodine

Novi Sad, 30. maj 2017 - Današnja izjava odlazećeg premijera i novog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da je sumanuto što su JP „Vode Vojvodine“ van sistema „Srbija voda“ i „imaju pet puta veći budžet, iako nemaju bujične reke“, novi je dokaz da se priprema gašenje najznačajnijeg od tri vojvođanska javna preduzeća.

LSV

Tome u prilog govori i nastavak, kada konstatuje: „Ali, to su stvari koje će morati da se ispravljaju u budućnosti. Imamo Pokrajinsku vladu koja odlično obavlja posao i koja radi u saradnji sa Vladom Srbije, tako da verujem da će se te nelogičnosti ispravljati”.

Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine je na sednici  Skupštine AP Vojvodine 13. aprila upozorila na činjenicu da je Pokrajinska vlada odustala od kanalske mreže u Vojvodini, jer je stav  JP „Voda Vojvodine“ da je to kraja godine nemoguće podneti zahtev za upis javne svojine.

Ovo je dokaz da to nije slučajno i da će blizu 22.000 kilometara kanala preći u republičko vlasništvo, samo zato što je pokrajinska vlast po partijskom nalogu namerno ne želi da vojvođansku imovinu i upiše kao imovinu Vojvodine.

Činjenica koju bi trebalo na umu da ima najpre Pokrajinska vlada, a zatim i novi predsednik Republike Srbije je da i Vojvodina ima bujične vode, ali se sa tim problemom uspešno nosi decenjama.
Očito je da su zajedno zaboravili polave iz 1965. godine i da zajedno previđaju da Vojvodinom protiče Dunav, jedna od najvećih evropskih reka, a da su tu i Tisa, i Sava i Tamiš. Isto tako, zajedno previđaju i problem podzemnih voda sa kojim se Vojvodina suočava.

Ono što bi takođe trebalo da imaju na umu kada se spominje pet puta veći budžet „Voda Vojvodine“, jeste da je godinama svaki dinar naplaćen na ime vodoprivrede u pokrajini zaista i išao u očuvanje i unapređenje kanalske mreže, za razliku od drugih delova Republike Srbije.

Efekat ulaganja u kanalsku mrežu u Vojvodini najbolje je uočljiv poređenjem iz 2010. i 2014. Pri znatno manjim padavinama, u Vojvodini je 2010. godine pod vodom bilo 300 hiljada hektara, a nakon majskih poplava 2014. ukupno 23 hiljade. U međuvremenu je Vojvodina godišnje obnavljala 1500 kilometara kanalske mreže. To je rezutat većeg budžeta i namenskog trošenja sredstava.

Pokrajinska vlast nema pravo se odrekne ni novca od naplaćenih naknada, ni kanalske mreže, niti svoj javnog preduzeća.

LSV  se tome najoštrije protivi i upozorava da bi šteta ukoliko se to dogodi mogla biti katastrofalna.

To je direktno suprotno interesima AP Vojvodine, njenih građanki i građana.

To nije samo ekonomsko, nego pitanje imovine i života.

Ukoliko se to dogodi, dok se gradi Beograd na vodi, Vojvodina će biti pod vodom.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Branislav Bogaroški



 




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook