LSV podnosi Predlog deklaracije u Skupštini APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 01. 2014. | Komentara: 0

LSV podnosi Predlog deklaracije u Skupštini APV

Novi Sad, 21. januar - Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podneće Predlog deklaracije kojom bi se pokrajinski parlament izjasnio o potrebi promene Ustava i ponovnom definisanju položaja AP Vojvodine u okviru Republike Srbije.

K

O tome je juče obavestila koalicione partnere u Skupštini AP Vojvodine,  Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara.

Kao što smo i upozoravali pozivajući na bojkot ustavnog referenduma 2006. godine, ovaj Ustav je loš i moraće da se menja zbog niza nedostataka, počev od odredbi koje koče evropske integracije, zaključno sa onima koje omogućavaju gušenje i obesmišljavanje autonomije Vojvodine.

Pre bilo koga drugog, o položaju Vojvodine u okviru postojećeg i eventualnom pisanju budućeg Ustava trebalo bi da se izjasne poslanici i poslanice Skupštine AP Vojvodine.

Rasprava o ovoj deklaraciji će biti prilika da poslanici i poslanice iz svih parlamentarnih stranaka u Skupštini AP Vojvodine javno i jasno kažu pred svojim biračima da li je položaj Vojvodine održiv u ovom i ovakvom Ustavu Srbije, koji je moguće kršiti kada Vojvodinu treba zakidati za milijardu evra, a mora se poštovati kada njene institucije svodi na nivo mesne zajednice.   

Odluka Ustavnog suda u vezi sa Statutom AP Vojvodine, odluka USS da ospori više odredbi Zakona o nadležnostima, otezanje u vezi sa donošenjem Zakona o finansiranju nadležnosti, kršenje ustavne odredbe o najmanje sedam odsto budžeta, samo su neki od pokazatelja da je krajnji trenutak za početak rasprave o aktuelnom i budućem položaju i autonomiji Vojvodine u Republici Srbiji.

I sigurno je da dijalog na tu temu mora krenuti iz Skupštine AP Vojvodine.


Branislav Bogaroški

potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine,
i predsednik poslaničkog kluba LSV
u Skupštini AP Vojvodine



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook