LSV ponovo podnela inicijativu za produženje Zakona o lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2013. | Komentara: 0

LSV ponovo podnela inicijativu za produženje Zakona o lustraciji

NOVI SAD – Za manje od 20 dana, 11. juna 2013. godine ističe Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je juče u republičkom parlamentu ponovo podnela Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim se važnost tog Zakona produžava na još deset godina. Liga socijaldemokrata Vojvodine je to učinila i 2010. godine, ali je za njegovo produženje nedostajalo političke volje.

Očekujemo da nas sada po tom pitanju podrže sve parlamentarne stranke koje se zalažu za bolje društvo i nastavak evropskog puta Srbije. Jer, lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Danas je dve decenije od osnivanja Haškog tribunala.

Činjenica je da su brojni krivci pred tim sudom odgovarali za najteže zločine na području bivše SFRJ. Isto tako, činjenica je i da oni koji su do sada osuđeni, ili su i dalje u statusu optuženih, nisu jedini odgovorni za brojne povrede ljudskih prava tokom mračnih devedesetih.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu i medijima.

Ujedno, lustracija bi onemogućila i da nam se te strahote iz devedesetih ponavljaju.

Ako Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ne bude produžen i ako momentalno ne počne njegova primena, 12. juna će se izvući i definitivno moći da odahnu svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali, ili insiprisali na to.

Predsednik poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook