LSV predlaže novu odluku u cilju razvoja zrenjaninskih sela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 30. 01. 2018. | Komentara: 0

LSV predlaže novu odluku u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Zrenjanin, 30. januar 2018 - Liga socijaldemokrata smatra da je centralizacija jedan od temeljnih problema sa kojim se suočava naša zemlja. Strogo centralizovan sistem pokazao je ogromne manjkavosti, a za posledicu imamo koncentraciju moći u gradu Beogradu i propadanje najvećeg dela zemlje.

LSV

Centralizacija se u Srbiji prihvatila kao jedini način funkcionisanja sistema, pa su i niži nivoi vlasti ustrojeni na sličan način. Finansijska sredstva u lokalnim sredinama koncentrišu se u sedištima gradova i opština, a naseljena mesta ostaju na marginama.

Lokalna samouprava u Zrenjaninu jedan je od primera nekvalitetnog uređenja sistema vlasti. Građani na celoj teritoriji grada Zrenjanina izdvajaju sredstva za budžetski dinar, ali je očit raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice. Nivo centralizacije lokalnih finansija doveo do katastrofalnog stanja u naseljenim mestima, pa čak i do promišljanja svrhe postojanja Saveta mesnih zajednica. Sela na teritoriji grada Zrenjanina doživljavaju veliki demografski pad. Nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima.

LSV želi temeljnu reformu lokalne samouprave u Srbiji. Naravno, potrebno je doneti nov, moderan Ustav Srbije i prateće zakone, i tako uspostaviti decentralizovani sistem vlasti. Na nivou Zrenjanina predlažemo nova rešenja.

LSV sastavila je Predlog odluke o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica, koji će naša odbornička grupa predstaviti Skupštini grada Zrenjanina.

Predlog odluke predviđa da se 85 % poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice. Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja.

Tražićemo podršku svih odbornika Skupštine grada Zrenjanina, jer je ovo pitanje iznad stranačkih razlika. Moramo postići konsenzus oko pitanja bitnih za razvoj Zrenjanina i svih naseljenih mesta.

Predsednik 
Gradskog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Zrenjanin 
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook