LSV pripremila program mera za ublažavanje posledica suše

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 09. 2017. | Komentara: 0

LSV pripremila program mera za ublažavanje posledica suše

Novi Sad, 20. septembar 2017 - Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine je podnela predlog za dopunu dnevnog reda sledeće sednice Skupštine AP Vojvodine, kojim se traži da se usvoje zaključci i da se obaveže Pokrajinska vlada da aktivira Pokrajinski štab za vanredne situacije, proglasi vanredna situacija za teritoriju Vojvodine zbog suše kao elementarne nepogode, izradi i donese Procena ugroženosti i Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama usled suše, kao i da se na osnovu Procene ugroženosti u saradnji sa nadležnim republičkim organima  predlože i preduzmu mere  zaštite poljoprivrednika na teritoriji AP Vojvodine.

 LSV

- LSV je prilikom usvajanja rebalansa budžeta APV insistirala na preduzmanju  mera zaštite poljoprivrednika  usled suše kao elementarne nepogode i svoj stav je ponovila i na skupštinskom Odboru za poljoprivredu. Međutim do današnjeg dana konkretan predlog mera koje će biti preduzete nismo dobili ni od strane Pokrajinske vlade ni od strane nadležnog ministarstva, već se rokovi za preduzimanje aktivnosti pomeraju na po dve nedelje. Smatramo da je krajnji momenat da se aktiviraju mehanizmi predviđeni zakonom i da Pokrajinski štab  za vanredne situacije preduzme aktivnosti iz svoje ingerencije - naveo je pokrajinski poslanik LSV u skupštini APV, Saša Šućurović na današnjoj konferenciji za medije.

 

Prema mišljenju LSV potrebno je izvršiti reprogram svih poreskih davanja poljoprivrednicima i ponovo razmotriti politiku davanja subvencija, odnosno povećati iznos sredstava koji se dobija po hektaru poljoprivrednog zemljišta za 2018.

LSV navodi da je u toku 2017. godine je zabeležena ekstremna suša, sa preko 60 dana sa temperaturom preko 30 stepeni i minimalnom količinom padavina. Na pojedinim  delovima teritorije AP Vojvodne palo je manje od 50 procenata padavina od višegodišnjeg proseka. Prema biltenu Republičkog hidrometerološkog zavoda za avgust mesec  uslovi vlažnosti na dan 31.08.2017 je „ u Vojvodini i centralnim delovima Srbije preovlađivala ekstremna suša, dok je na severu, zapadu i jugu bila jaka suša“.

Posledice suše su evidente, naročito na području AP Vojvodine, koja je usmerena na ratarske kulture, koje su i najviše pogođene. Prve , nezvanične , procene štete se kreću se u rasponu od 600 miliona, pa do 1 milijarde eura štete na usevima.

Kako je ovo treća sušna godina, gledano u  periodu od prethodih 5 godina, jasno je da bez proglašenja elementarne nepogode i ozbiljne pomoći svih nivoa vlasti, poljoprivrednici u Vojvodini neće moći da podnesu nastale gubitke , niti da na kvalitetan način započnu novu agroekonomsku godinu.

Izvesno je da srdstva za tu namenu postoje, o čemu svedoči izjava ministra Vujovića od 18.06,  koji je izjavio da postoji suficit u budžetu Srbije u iznosu od 600 miliona evra, što je sasvim dovoljno da se barem delimično pomogne poljoprivrednicima. 

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook