Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 14. 02. 2016. | Komentara: 0

Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima!

Novi Sad, 14. februar - Za manje od godinu i po dana, 1. septembra 2017. stupiće na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj će državljani zemalja Evropske unije moći da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani, bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa.

LSV

I dok Republika Hrvatska, iako je članica EU, ovih dana produžava zabranu prodaje zemlje strancima, Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice! Iako bi puno mogla, bez obzira na to kakav je SSP potpisan.
 
Primera ima u više država članica EU, ali Slovačka je, recimo, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, uz uslov da žive deset godina u toj državi, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ dâ neophodnu dozvolu da kupe zemlju. 

Republika Srbija je šansu za unošenje takvih uslova imala prilikom nedavnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uprkos apelima, nije učinjeno ništa!

Naprotiv, zakon se donosio samo zato da bi se u njemu našla odredba po kojoj se 30 odsto zemlje može izdati pravnim licima na 30 godina bez ikakvih kriterijuma i da bi se ukinulo pravo paorima da se žale na rezultate licitacije.  
U međuvremenu, o obrađivanju državne zemlje se pregovara, videli smo to u Somboru, sa lokalnim kabadahijama iz SNS, a ionako male subvencije su umanjene na trećinu. Sa ovakvim mehanizmom i sramotnim ophođenjem prema poljoprivredi pobeći će svi u inostranstvo da tamo rade za nekog gazdu.

Kao da se vlast trudi da zatre vojvođanskog paora I raskrčmi zemlju pod našim nogama!

Još jednom apelujemo da se hitno izmeni zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će poljoprivrednicima naneti nesagledivu štetu, naročito u opštinama okruženim isključivo državnim zemljištem i da se tom prilikom u njega unesu i odredbe koje će sprečiti prodaju zemlje strancima. 

Predsednik Lige paora Vojvodine
i član Predsedništva LSV
Miloš Šibul



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook