Ministar ekologije da se založi za reviziju Energetskog sporazuma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 05. 09. 2017. | Komentara: 0

Ministar ekologije da se založi za reviziju Energetskog sporazuma

Novi Sad, 05. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra ekologije Republike Srbije Gorana Trivana da se zauzme za preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom.

LSV

Ministar Trivan je u pravu kada kaže da je rasprodaja izvora pijaće vode ravna nacionalnoj katastrofi i da je potrebno naći način kako da se oni, koliko god je to moguće, vrate državi.

Građani više vojvođanskih opština koji godinama, pa i decenijama nemaju vodu za piće najbolje znaju šta to znači.

Neke od takvih opština se nalaze na rezervama nafte i gasa koje su, takođe, neobnovljiv resurs, a koje NIS, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, prema pisanju pojedinih medija, crpi takvim tempom da bi ih mogao isprazniti do 2021. godine. I to uz najnižu rudnu rentu u Evropi, a sedam puta manju nego u Ruskoj Federaciji.

Ministru je, verovatno, poznato da u vojvodjanskim opštinama, gde se crpe  nafta i gas, ljudima pucaju kuće, njive se gaze, zagađuje životna sredina i oštećuju putevi - počev od Kikinde i Mokrina, preko Novog Kneževca i Kanjiže, do Zrenjanina, Sečnja, Srbobrana i Turije.

Pored toga, NIS suvereno raspolaže sa 78 bušotina geotermalnih izvora u Vojvodini.

I sve to zahvaljujući tome što im je NIS faktički poklonjen u zamenu za dva neispunjena obećanja: da Kosovo neće biti nezavisno i da će biti izgrađen gasovod Južni tok.

Verujemo da ministar Trivan neće slediti put svog stranačkog i kolege u Vladi Republike Srbije Aleksandra Antića koji na sve to uporno ćuti.

Budući da obećanja nisu ispunjena, krajnji je trenutak da se Energetski sporazum revidira i zaštite interesi i resursi Republike Srbije.


Predsednica 
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook