Ministre, dokle se stiglo sa pronalaženjem opasnog otpada?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 01. 04. 2019. | Komentara: 0

Ministre, dokle se stiglo sa pronalaženjem opasnog otpada?

Novi Sad, 01. april 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra za zaštitu životne sredine Republike Srbije Gorana Trivana da povede širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad. Ako na teritoriji Republike Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je procenjivao i sam ministar, onda je do sada otkriveno tek nesto vise od pedesetog dela te količine.

LSV

Nakon otkrića preko 1.800 tona pre više od godinu dana u Novom Sadu, oko tri stotine tona u Pančevu, Alibunaru i Bavaništu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i onih 25 tona u Vukićevici, pet tona letos u Kikindi, te još 100 u Loznici pre tri meseca, javnost već dugo nije obaveštena o otkriću neke nove lokacije sa opasnim otpadom. 

I jeste, dobra je vest da je u decembru iz FAK Loznica uklonjeno i adekvatno zbrinuto 100 tona nelegalno odloženog opasnog otpada, a zatim i oko 260 tona iz Pančeva, 44 iz Alibunara i 22 iz Bavaništa. Ali, to nije i ne sme biti opravdanje za izostanak rezultata u otkrivanju svih onih lokacija na kojima se nelegalno odložen opasan otpad i dalje nalazi.

Umesto da čeka na to da BIA otkrije te lokacije, ministar Trivan bi morao da povede što širu akciju u kojoj će danonoćno biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti njegovog i srodnih ministarstava i inspekcija.

Takođe, veliku armiju stručnjaka može pronaći na fakultetima, ali i pokrajinskoj i lokalnoj vlasti. Sve njih bi u to trebalo da uključi. 

Dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima naše zemlje preti ekološka katastrofa. 
Sa svakim izgubljenim danom, rizik je sve veći.

Predsednica 
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook