Ministri da odgovore: kada će gorivo prestati da poskupljuje?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 09. 2018. | Komentara: 0

Ministri da odgovore: kada će gorivo prestati da poskupljuje?

Novi Sad, 17. septembar 2018 - LSV poziva Vladu Republike Srbije, a pre svega ministre energetike i finansija Aleksandra Antića i Sinišu Malog, da javnosti saopšte kada će gorivo u Srbiji prestati da poskupljuje i šta tačno čine da bi ono pojeftinilo?

LSV

Tokom godinu dana, benzin je poskupeo za više od 12, a dizel više od 16 dinara, a vlast uporno ćuti.

Kako je i dokle će biti moguće da sirova nafta u svetu pojeftini, da je dinar stabilan, a da cena goriva raste?

Pre tri meseca, kada su se građani pobunili zbog toga što imaju maltene najniže plate u Evropi a plaćaju gotovo najskuplje gorivo, ministar Antić je izjavio da se "nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji" i poručio da "ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere".

Nije učinio ništa.

Naprotiv, od tada je gorivo već drugi put poskupelo. Prošli put između dinar i dva u avgustu i sada, prošle nedelje, oko pola dinara.

Šta bi tek bilo da cena goriva u svetu raste?

Zahvatanja države, od svake litre goriva čine preko pedeset odsto. Pitanje za vladu, a naročito ministre Antića i Malog jeste - kada nameravaju da ta zahvatanja umanje?

Takođe, dužni su da građanima objasne i zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS Gaspromnjeft, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi od svega tri odsto.

Podsetimo, ta kompanija je prošlu godina završila sa 200 miliona evra većom neto dobiti u odosu na 2016, a tom uspehu je svakako doprinelo to što je NIS najveći veleprodavac kod nas i praktično diktira cene i za druge učesnike na tržištu u veleprodaji i maloprodaji, na teret potrošača.

Pozivamo vlast da redefiniše Energetski sporazum i da i na taj način zaštiti i pomogne svoje građane.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook