Na pitanju RBV i Tesla banke se urušavaju vojvođanske institucije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 06. 06. 2013. | Komentara: 0

Na pitanju RBV i Tesla banke se urušavaju vojvođanske institucije

NOVI SAD, 6. jun – Tokom manje od pola godine, Autonomna pokrajina Vojvodina je olako i preko noći odustala od Razvojne banke Vojvodine, a sada je odlučeno i da bude prodat deo vojvođanskog kapitala u Tesla banci.

LSV

I u jednom i u drugom slučaju, o toj temi nije bilo koalicionih dogovora, niti su poslanici Skupštine AP Vojvodine jasno obavešteni o razlozima zbog kojih se to čini.

Činjenica je da odluka o prodaji vlasništva u Tesla banci spada u nadležnost Fonda za razvoj. Činjenica je i da Fond za razvoj nema obavezu da tu odluku obrazlaže na Vladi Vojvodine.

Činjenica je i da Vojvodina vraća uloženih 1,5 milion evra, bez ikakve štete i da je pokušala da učini nešto dobro kako bi olakšala povratak izbeglih u Hrvatsku.

Isto tako je, činjenica je i da bi bilo pristojno da je o tako važnom pitanju i odluci obaveštena Vlada AP Vojvodine, koalicioni partneri i Skupština AP Vojvodine, umesto da se o tome obaveštavaju iz medija.

Takođe, pristojnost nalaže da se poslanicima od kojih se traži da glasaju za dokapitalizaciju RBV emitovanjem obveznica od 15 milijardi dinara, barem jasno objasni zašto se odjednom odustaje od te dokapitalizacije.

Pošto te pristojnosti nije bilo, LSV nije ni učestvovala u tom glasanju.

Deo menadžmenta RBV je u pritvoru, a i dalje niko nema potrebu da objasni šta se to dešavalo sa Razvojnom bankom Vojvodine? Kako je došlo do toga da bude ugašena ne samo jedna banka, nego jedna vojvođanska institucija koja može da pomogne razvoj pokrajine?

Činjenica da je bilo političkih pritisaka nije argument. Na primeru Deklaracije o Vojvodini je pokazano da se zajednički možemo suprostaviti pritiscima.

Kako je došlo do toga da se omogući protivnicima autonomije da posle RBV,  sada za napad na Vojvodinu mogu da koriste Tesla banku?

Uočljiv je manir pojedinaca u pokrajinskoj vlasti da upravljaju i odlučuju grubo ignorišući pokrajinske organe i institucije. To može samo da pomaže onima koji se raduju urušavanju vojvođanskih institucija.

Branislav Bogaroški,
predsednik poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook