Nadležni državni organi da reaguju zbog šaranja znakova na rusinskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 21. 01. 2013. | Komentara: 0

Nadležni državni organi da reaguju zbog šaranja znakova na rusinskom jeziku

NOVI SAD, 21. janura - Nepoznati počinioci išarali su sprejom višejezične saobraćajne znake sa nazivom naseljenog mesta na ulazu i na izlazu iz naselja Bikić Do u opštini Šid, u noći između subote i nedelje.

LSV

Incident je prijavljen policiji, a dogodio se u trenutku održavanja centralne proslave Nacionalnog dana Rusina u Sremskoj Mitrovici.
Na toj proslavi učestvovali su svi pripadnici rusinske nacionalne zajednice iz svih mesta, između ostalog i Rusini koji žive u Bikić Dolu, gde čine polovinu stanovništva.
Kad su se vratili kući, u mesto u kojem Rusini žive već 260 godina, dočekale su ih išarane table i precrtani nazivi koji su ispisani na njihovom jeziku.
Pre mesec dana, sličan incident se dogodio u Ruskom Krsturu, kada je, takođe, tabla sa nazivom mesta išarana, a precrtan je rusinski naziv naselja. Policija je i tada bila obaveštena i do sada nije pronašla počinioca.
Tim povodom zatražiću reakciju nadležnih državnih organa, a ukoliko ti znaci ne budu očišćeni u naredna dva dana, lično ću to učiniti.


Narodna poslanica LSV
Olena Papuga,
predsednica Radne grupe za nacionalne manjine
u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook