Nama je Vojvodina na prvom mestu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 21. 02. 2015. | Komentara: 0

Nama je Vojvodina na prvom mestu

NOVI SAD, 21. februar - Svaki put kada je Ligu socijaldemokrata Vojvodine optužio da udara na SVM i iznosio neistine da je Liga nekakav protivnik vojvođanskih Mađara, da smo ih nazivali izdajnicima ili fašistima, Ištvan Pastor je štitio nekakav sopstveni materijalni interes.

LSV LOGO

Pastor je tri puta u tri meseca izneverio koalicione partnere u pokrajinskoj vlasti, od čega jednom prilikom rekonstrukcije Pokrajinske vlade, dok je za pokrajinski budžet glasao pod uslovom da mu se garantuje da neće biti inicijative za njegovu smenu sa funkcije predsednika Skupštine AP Vojvodine. Sigurno mu je bilo teško da tu „principijelnost" objasni mnogim časnim ljudima u SVM-u i njihovim glasačima.

I sigurno mu nije lako ni da tim ljudima sada objasni nameru da na Zakonu o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine konačno napusti koalicione partnere sa kojima je SVM u čvrstima vezama od devedesetih i zahvaljujući kojima on lično sedi u pokrajinskoj vlasti 15 godina.

Imenovanje članice SVM Marte Takač na čelo „Vojvodinašuma" u julu je poništio Viši sud u Novom Sadu jer je ustanovljeno da nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora. Na tu presudu Pokrajinska vlada i Marta Takač su podneli žalbu, Međutim, Apelacioni sud ih je 23. januara ove godine odbacio i potvrdio presudu Višeg suda. Time je presuda postala pravosnažna, što znači da Pokrajinska vlada mora da je poštuje.

Činjenica da je Marta Takač na čelu „Vojvodinašuma" deset godina, ne znači da je to preduzeće vlasništvo Saveza vojvođanskih Mađara i da Pokrajinska vlada nema pravo da štiti to javno preduzeće koje je vlasništvo građanki i građana Vojvodine i odredi zakonu primerenije uslove za izbor novog direktora.

Ištvan Pastor bi, očigledno, želeo da LSV ne poštuje odluku Apelacionog suda. Mi, međutim, smatramo da niko nije iznad zakona. Ni oni koji svoja dela i pravu prirodu kriju iza mantije SPC, niti oni koji je kriju iza svog etničkog porekla i katoličke veroispovesti. To je naš stav bio, jeste i ostaće.

Pastora koji ovako oštro reaguje zato što pokrajinska vlast brine za ovo pokrajinsko javno preduzeće, podsetićemo da je funkcioner Srpske napredne stranke, sa kojom je trenutno u koaliciji na republičkom nivou, aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 2011. godine prozivao tu istu Martu Takač da je kupila sebi stan novcem od „Vojvodinašuma" i pokazivao kopije tih ugovora. Sada u toj gradskoj vlasti sa SNS, Pastorov SVM ima mesto pomoćnika gradonačelnika.

Što se tiče Pastorove ocene da „ne može da zamisli dugoročno partnerstvo sa onima kojima predstavlja problem što neko ima nacionalnu i versku pripadnost, sa onima koji hoće da grade multikulturalno, multikonfesionalno i multietničko vojvođansko društvo, a istovremeno im predstavlja problem što je neko Mađar i katolik", podsetićemo da je upravo Pastor prvi pružio ruku Tomislavu Nikoliću, četničkom vojvodi kada je on odlučio da napravi stranku.

Nije jasno kako to njihovi odnosi idu uzlaznom putanjom, dok na račun LSV konstantno iznosi neistine i optužbe, kao ni to kako su Pastoru bliže četničke vojvode od građanske i antiratne opcije u Vojvodini.

Upravo ta građanska i antiratna osnova je i bila faktor više nego čvrste saradnje LSV i SVM pre Ištvana Pastora. Sa druge strane, princip i sama retorika kojom Pastor kleveće LSV su isti i koristi ih na isti način, kao što su devedesetih srbijanski šovinisti optuživali Ligu da mrzi sve što je srpsko i pravoslavno.

Liga, kao što je poznato, nije ni tih mračnih devedesetih pristajala na to da ćuti pred onima koji od svoje nacionalne pripadnosti prave zanimanje, pa sasvim sigurno na to neće pristajati ni danas.

Uprkos svemu, LSV je spremna da na trojnom sastanku koalicije (DS- LSV- SVM) u pokrajinskoj vlasti budu otvorena i rešena sva sporna pitanja, jer smatramo da Vojvodina i interesi njenih građanki i građana moraju biti na prvom mestu. To ne znači da ćemo pristajati na ucene, ali dobra volja za rešavanjem problema postoji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook