Napravite pokrajinski plan pošumljavanja da ne sečete opet zdravo drveće

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 25. 03. 2021. | Komentara: 0

Napravite pokrajinski plan pošumljavanja da ne sečete opet zdravo drveće

Novi Sad, 25. mart 2021 - Nema ni nedelju dana kako smo proslavili Međunarodni dan šuma uz svečanu zakletvu da ćemo da sadimo, ne da sečemo, a drveće je opet meta (ne)stručnjaka.  

Ovog puta preduzeće „Vojvodinaput – Bačkaput“ započelo je seču drveća sa obe strane puta Feketić – Vrbas.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se organi vlasti i upravljanja šumskim dobrima koordinišu kako bi bar neko drvo opstalo u Vojvodini. Autonomna Pokrajina Vojvodina, sa ispod sedam posto površine pod šumama, predstavlja područje sa najnižim stepenom šumovitosti u Srbiji i Evropi. U 14 opština Vojvodine stepen šumovitosti je ispod jedan posto.

Procene su da će uništavanje ovog vetrozaštitnog pojasa naneti štetu poljoprivrednicima zbog eolske erozije zemljišta, a saobraćajnicu izložiti opasnosti od smetova, što smo imali prilike da vidimo i tokom velikih snežnih nepogoda u ovoj oblasti pre nekoliko godina, putem prenosa na svim nacionalnim TV kanalima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se napravi nacionalni i pokrajinski plan pošumljavanja i održavanja šumskog bogatstva kako se ne bi dešavalo da se neplanski posadi i posle prinudno seče drveće koje nam je neophodno. Takođe, ako se već ustanovi da neko drveće, po proceni stručnih službi, ugrožava bezbednost saobraćaja, onda pre sečenja prvo treba posaditi drugo, koje će ga zameniti, na lokaciji koju stručnjaci odrede, pa kad izraste onda prethodni drvored može da se uklanja, a ne prvo da se seče, pa ako se posle posadi dobro, ako ne, nikom ništa. 


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook