Nasilnički model ponašanja vlasti utiče i na vršnjačko nasilje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 09. 11. 2017. | Komentara: 0

Nasilnički model ponašanja vlasti utiče i na vršnjačko nasilje

Novi Sad, 09. novembar 2017 - Povodom novog  brutalnog primera vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu, koji je uzbudio javnost, Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da izostajanje sankcija za nasilništvo u mnogobrojnim primerima i postavljanje naopakog modela ponašanja, koji je dominantan kod predstavnika vlasti, ima direktan i značajan uticaj na porast nasilja u društvu.

LSV

Da se ne bi bavili samo posledicama već učinjenog vršnjačkog nasilja treba postaviti adekvatan model ponašanja i promovisati ga kao društveno prihvatljiv.

U takav model se ne uklapaju primeri iz svežije istorije: kada radnici obezbeđenja na stranačkim skupovima vladajuće partije dave i šikaniraju novinare, kada ministar Gašić uvredi novinarku, a umesto sankcija dobije unapređenje na bolju državnu poziciju, kada u svakoj prilici predstvanici vladajuće partije vrše javno verbalno nasilje nad sagovornicima koji nisu njihovog partijskog opredeljenja sprečavajući ih da iznesu svoje mišljenje, kada se na većini medija promovišu nasilje i druge vrste brutalnog ponašanja.

Izostajanje sankcija za nasilništvo je takođe poruka deci da je nasilje društveno prihvatljivo, tako da je izostanak lustracije još jedan teg na vagi koji će prevagnuti u korist nasilja.  Nema potrebe da podsećamo da ratni huškači iz ’90ih i dalje nisu prošli lustraciju, da se oslobađaćajuće presude ređaju desničarskim  fašističkim pokretima i njihovim pripadnicima koji najdirektnije propagiraju nasilje i fašizam.

Dok se neprihvatljiv dominantni model ponašanja predstavnika vlasti ne promeni  to što je u novom sazivu počeo sa radom Savet za prava deteta Vlade Republike Srbije, koji se  obavezao da će doneti Nacrt strategije o prevenciji i zaštiti dece od nasilja neće imati pravog efekta.

Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv antisemitizma, rasizma, fašizma i ksenofobije Liga socijaldemokrata Vojvodine se prvenstveno obraća predstavnicima vlasti, a zatim i ostalim faktorima društvenog života sa porukom da nasilje rađa nasilje i da se uzdržavanjem od nasilja i fašizacije u društvu krene i u borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Olena Papuga
Članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo
Narodne skupštine Republike Srbij
e



Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook