Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2019. | Komentara: 0

Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

Novi Sad, 14. septembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu.

LSV

Nedopustivo je da Ministarstvo koje se bavi oblastima kulture i informisanja „snažno“ podržava zaključke debate koja je nedavno održana na Filološkom fakultetu u Beogradu, u kojima je istaknuto da je ćirilica identitetsko pismo, te da treba ukinuti „nelogični i nepotrebni dualizam u službenoj i javnoj upotrebi pisma“. 

LSV ovakav stav Ministarstva vidi kao nastavak nacionalističke politike devedesetih godina, kada su na bivšim jugoslovenskim prostorima proterivana pisma i jezici koji su ocenjeni kao „strani“, „nepatriotski“ ili „suvišni“.

Tražimo od Ministarstva kulture i informisanja da se zajedno za Ministarstvom obrazovanje posvete smanjenju nivoa funkcionalne nepismenosti, po kojoj smo prvi u Evropi. 

Nažalost, očito je da je ideja nacionalizma i isključivosti uvek prihvatljivija od ideje  i tolerancije. 

Srpski jezik ima dva pisma. Ćirilicu i latinicu. To je bogatstvo koje treba negovati.
LSV želi modernizaciju Srbije. Nažalost, ponašanje resornog ministarstva doprinosi opstanku naše zemlje na evropskom dnu.

Pričati o identitetskom pismu i nekakvoj ugroženosti nije nešto što liči na XXI vek. 

Nekada veoma nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a naše društvo je i dalje u začaranom krugu nacionalizma.


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojana BegovićSaopštenja | Četvrtak, 28. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS: Ostanak medicinskih radnika je nacionalni interes

Nenad Konstantinović, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije kaže da je nacionalni interes da se drastično poboljša položaj najstučnijih, posebno lekara i medicinskog osoblja, kako oni ne bi odlazili iz Srbije. 
Saopštenja | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS: Stvorićemo zemlju iz koje mladi neće odlaziti

Bojan Đurić, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Jagodini da je fokus politike UDS stvaranje zemlje iz koje ne moraju da odlaze mladi ljudi.
Saopštenja | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast i Nacionalni savet da poslušaju zahteve Kisačana

Vojvođanski front poziva Pokrajinsku vladu na čelu sa Igorom Mirovićem i sekretara Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravo u nacionalne manjine Mihalja Njilaša i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine da obustave politički pritisak i nametanje svog rešenja pri imenovanju direktorke Osnovne škole „Ljudovit Štur“ u Kisaču.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook