Nema razloga za slavlje povodom Dana zaštite životne sredine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 05. 06. 2017. | Komentara: 0

Nema razloga za slavlje povodom Dana zaštite životne sredine

Novi Sad, 05. jun 2017 - Svetski dan zaštite životne sredine Republika Sbija dočekuje kao država koja nema puno razloga za slavlje.

LSV

Više je nego izvesno da će Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biti jedno od najtežih i najskupljih, te da dugogodišnja nebriga osim očite degradacije životne sredine čini i veliku kočnicu na putu ka EU.

Sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast su simbolična, brojna evropska zakonska regulativa još nije preuzeta, a i postojeća se nedovoljno poštuje.

Naftu i gas, neobnovljive resurse, NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom besomučno crpi uz najnižu rudnu rentu u Evropi, a raspolaže i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

Najveći gradovi nemaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda,a većina manjih mesta ni kanalizaciju. To rezultira direktnim zagađivanjem površinskih i podzemnih voda, kao i zemljišta.

Bor više nije evropska crna tačka po emisiji Sumpor dioksida, ali Beograd,Novi Sad, Niš, Užice, Zrenjanin, a naročito Pančevo su verovatno najbolji primeri da rešenja protiv zagađenja vazduha i dalje nedostaju.

Grad Beograd će dobiti postrojenje koje će otpad prerađivati u energiju, ali gradova u Srbiji gradova ima još. A, sa druge strane, ni rešenje za preko 3000 divljih deponija se ne nazire.

Takvo stanje nije od juče, ali je činjenica i da se ne radi dovoljno da se to promeni i da zaštita životne sredine nije među prioritetima vlasti.

Predsednica Stručnog saveta
za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić





Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook