Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Žitište, 22. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovedu zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbe.Ovih dana u mestu Torak je izgorela značajna površina neobranog kukuruza usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je u suprotnosti sa zakonom. Postavlja se pitanje šta rade za to vreme nadležni organi reda i poljočuvarska služba.

LSV

Tim povodom, LSV obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću, predsednici Skupštine opštine Dragani Petković i Načelniku opštinske uprave Mladenu Ajdukoviću sa zahtevom da hitno odgovore na pitanja koja su dužni da saopšte široj javnosti.

Postavlja se pitanje koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenju biljnih ostataka i koliko je prestupnika koji to rade i time ugrožavaju neobrane parcele kukuruza poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Kao i kome da se obrate oštećeni građani ili oni koji primete lica koja kradu kukuruz ili pale biljne ostatke kada kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište. Takođe, nadležni moraju da odgovore i na pitanje gde se nalazio poljočuvar dok su u Torku gorele neobrane njive kukuruza.

LSV insistira da se kaže kako će biti pokrivena štete koju su pretrpeli poljoprivrednici kao i da li je isplativo uložiti skoro 7 miliona dinara u poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i sprovedenom javnom nabavkom za anagažovanje poljočuvarske službe, a da ta usluga bude tako manjkava.

Apeluje se da svi nadležni organi uključujući policiju i vatrogasce vrše pojačane kontrole i da se hitno reaguje kada je ugrožena bezbednost građana i njihove imovine. Da se insistira kod organa javnog reda da se pokrene postupak i sankcioniše u skladu sa zakonom svako lice koje krade i pali biljne ostatke. Da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe pošto je očigledno da ima propusta. Zahteva se i da se obezbede sredstva za nabavku nove opreme, goriva za remontovanje i održavanje postojeće opreme i vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Torka, pošto članovi ove organizacije bez ikakve naknade godinama spašavaju imovinu građana, tako što reaguju brže i efikasnije od nadležnih profesionalnih plaćenih (poljočuvarskih) službi, ali često i profesionalnih vatrogasaca kojima je to posao, dužnost i obaveza.

Pored toga, u dopisu se traži od nadležnih da omoguće građanima udisanje svežeg vazduha, bez dima koji se oseća već nekoliko dana na teritoriji ovog naselja opštine Žitište.

LSV zahteva da nadležni hitno reaguju, kao i da preduzmu predložene mere, pošto su trenutno ugrožena prava građana te opštine, posebno naglasivši da se pomenuti problemi odnose na poljoprivrednike, koji plaćanjem poreza i drugih davanja kojima se puni budžet opštine, pokrajine i republike, dodatno obavezuju nadležne da reaguju u trenucima kada im je bezbednost ili imovina ugrožena.

Potpredsednik Opštinskog Odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
i odbornik SO Žitište
Mirća Lelea
Saopštenja | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Brojne nepravilnosti pred najavljene izbore za savete mesnih zajednica u opštini Šid

Odbonici Skupštine opštine Šid, na prvoj ovogodišnjoj sednici, doneli su novi Statut opštine koji je usledio nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Bitne izmene i dopune odnose se pre svega na ovlašćenja opštine u pogledu rada mesnih zajednica, kao i imenovanja Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. 
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 01. 2019. | Komentara: 0

Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.
Saopštenja | Nedelja, 13. 01. 2019. | Komentara: 0

Otimanje NIS-a bilo je sramotno. Putina pitati šta je time dobila Srbija

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predstavnika vlasti naše zemlje da, prilikom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, pokrenu pitanje revizije međudržavnog sporazuma kojim je Srbija ruskom partneru prodala Naftnu industriju Srbija (NIS).ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook