Nerešena ubistva novinara mehanizam za opstanak na vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 12. 04. 2018. | Komentara: 0

Nerešena ubistva novinara mehanizam za opstanak na vlasti

Novi Sad, 12. april 2018 - Na devetnaestu godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća javnost da je od 1998. do 2005. godine ubijeno 14 novinara, a da za to niko nije odgovarao. 

lsv

Posledica je tragična situacija na medijskoj sceni Srbije, u kojoj se novinari ne usuđuju da postave najvažnija pitanja poput onog o tome zašto se hiljade hektara najplodnije zemlje u Vojvodini deli tajkunima i zaslužnim partijskim članovima vladajuće partije.

Svako oduzimanje života čoveku je najteži zločin. Oduzimanje života novinaru, međutim, ima i dimenziju višestrukih posledica po društvo. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Zastrašivanje novinara progonima, fizičkim šikaniranjem na javnim skupovima, verbalnim omalovažavanjem i nametanjem modela dozvoljenog i prihvatljivog nasilničkog ponašanja prema predstavnicima medija, dovelo je do katastrofalne situacije na medijskoj sceni naše zemlje i brutalno ugrožava kritičko mišljenje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da su nalogodavci ubistva Slavka Ćuruviju osudili na smrt zato što je svojom kritikom njihovih loših poteza uticao na javno mnjenje i ugrozio njihov opstanak na vlasti. Neki od saradnika optuženih su i danas članovi vladajućeg aparata. 

Stvaranjem ovakve medijske atmosfere, u kojoj sa nacionalnih javnih medijskih servisa i iz većine drugih medija dominira unisona jednopartijska propaganda vladajuće partije, javnost je uskraćena za objektivan prikaz lošeg stanja u državi i društvu. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se omogući sva potrebna pomoć države u rešavanju ovog i drugih slučajeva ubistava novinara, jer u takvoj medijskoj situaciji, kada nijedno ubistvo nije rešeno, malo njih se usuđuje da postavi pitanja o ustupanju hiljada hektara najplodnije zemlje u Vojvodini tajkunima i zaslužnim partijskim članovima, masovnom odlasku ljudi u inostranstvo, kupovini diploma, nepostojanju nezavisnog sudstva, nasilju u Skupštini... a javnost se drži u medijskom mraku ili se njom manipuliše poluistinama što je nedopustivo u demokratskom društvu.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović



Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.
Saopštenja | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Zbog velikih nepravilnosti, izbore ponoviti u celoj Srbiji

Protesti protiv izborne krađe, koji su u ponedeljak započeli u Beogradu, u potpunosti su opravdani i mi, Vojvođani, ih podržavamo.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook