NIS je podsetnik zašto ne treba verovati Putinovom režimu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 01. 2018. | Komentara: 0

NIS je podsetnik zašto ne treba verovati Putinovom režimu

Novi Sad, 22. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne državne organe Republike Srbije da Ruskom humanitarnom centru u Nišu i njihovim zaposlenima ne odobre diplomatski status.

LSV
 
Upozoravamo na činjenicu da Putinov režim insistira na diplomatskom statusu zato da bi taj centar pretvorili u rusku bazu. To nije u interesu naše zemlje, jer bi ruska baza predstavljala veliku prepreku evropskim integracijama naše zemlje, ali i pretnju po našu bezbenost u trenutku kada smo maltene okruženi članicama NATO.
 
Vatrogascima i humanitanim radnicima nije potreban diplomatski imunitet.
I laž je tvrditi drugačije.
 
A to ne bi bila prva laž Putinovog režima.
 
Pre deceniju, na današnji dan 22. januara, Vlada Republike Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom usvojila je tekst energetskog sporazuma sa Rusijom. Tri dana kasnije, dok je LSV demonstrirala na ulici u Novom Sadu, u Moskvi je potpisan energetski sporazum kojim je predviđeno da Gasprom kupuje Naftnu industriju Srbije.
 
NIS, koji je procenjivan na 2,2 milijarde evra, bukvalno im je poklonjen za svega 400 miliona evra i to sa sve našim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra. Ubrzo su preuzeli i 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.
 
Sve im je to dato uz obećanje da će Republika Srbija dobiti „Južni tok“ i, prema rečima Putina, postati jedan od ključnih tranzitnih čvorišta, kojim će južna Evropa biti snabdevana ruskim energentima.
 
Šest godina kasnije, decembra 2014, Vladimir Putin i čelni ljudi Gasproma su saopštili da od „Južnog toka“ nema ništa.
 
Dok nam se danas obećava priključenje na „Turski tok“, naša nafta i gas se i dalje crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto, iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata. Od 2009. do 2016, Republika Srbija, a pre svega vojvođanske opštine u kojima se crpe nafta i gas, na toj razlici su uskraćeni za preko 200 miliona dolara. Podsetimo, rudna renta u regionu iznosi deset, a u Ruskoj Federaciji i do 22 odsto.
 
Primer NIS-a nam deset godina pokazuje kako to izgleda kada se bezrezervno veruje režimu Vladimira Putina, a zanemaruju interesi naše zemlje.
 
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook