Odnosi Srbije i Hrvatske moraju biti mnogo bolji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 10. 02. 2018. | Komentara: 0

Odnosi Srbije i Hrvatske moraju biti mnogo bolji

Novi Sad, 10. februar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da odnosi Srbije i Hrvatske moraju biti mnogo bolji, jer je to u interesu građana obe države.

LSV

Decenije iza nas obeležene su sukobima, nesrećama, uništavanjem privrede i drastičnim zaostajanjem našeg regiona za zemljama Zapada.
Nije li vreme da se okrene nova stranica u istoriji odosa dve susedne zemlje?

Izjave neodgovornih pojedinaca, i sa jedne i sa druge strane, nisu dobrodošle i samo otežavaju situaciju. Pozivi na nove podele i sukobe su krajnje neodgovorni i moraju ih žestoko osuditi vlade obe države. Zar je ministru koji raspiruje mržnju mesto u Vladi?

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu mora biti signal da dobri odnosi Srbije i Hrvatske postaju stvarnost.

Bitno je naglasiti da se ne sme stati na diplomatskoj kurtoaziji i mrtvim slovima na papiru, nego da saradnja dve države mora konkretno da napreduje.

Privredna saradnja ni izbliza nije dostigla zadovoljavajući nivo. Potrebno je olakšati procedure obostranog investiranja i tako doprineti lakšem otvaranju novih radnih mesta. Bez novih radnih mesta i Srbija i Hrvatska će beležiti masovan odliv svojih građana u zapadne zemlje.

Posebno je bitno raditi na unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, a odnosi ove dve manjinske zajednice mogu biti jedan od mostova saradnje dve države.

Za Srbiju je posebno važno da u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ima dobru saradnju sa Hrvatskom. Proces reforme sistema u našoj zemlji mora imati podršku Republike Hrvatske.

Predsedavanje Hrvatske Evropskom unijom 2020. godine može popraviti poziciju Srbije u pregovorima i ubrzati njen put ka porodici evropskih naroda.

Stub mira na Balkanu je dobar odnos Srbije i Hrvatske. Interes mnogih krugova je da to ne bude tako. Pozitivni događaji moraju nadjačati snage koje ne žele dobro građanima obe zemlje.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook