Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Novi Sad, 02. oktobar 2018 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.

LSV

Zbog toga Forum žena ponovo apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da omoguće pravovremene preventivne preglede koji mogu ukazati na rizike, omogućiti rano otkrivanje, olakšati i ubrzati borbu protiv karcinoma dojke. Poslednji rezultati skrininga iz 2016. godine, u starosnoj grupi između 50 i 69 godina koje su pozvane da učestvuju, bilo je svega 36% žena. Zbog toga je važno da se ciljna grupa smanji na nižu starosnu granicu čak do 45. godine. Mamografski pregled uradi svega 24,66% od ukupnog broja žena u ciljnoj grupi. Poseban problem predstavlja to što se na preglede prilikom skrininga zovu samo korisnice zdravstvenog osiguranja.

Iz medija se i dalje može zaključiti da u Srbiji postoje tri pokretna mamografa, da je u planu osposobljavanje četvrtog. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, broj obolelih svake godine je oko 4600, od čega premine skoro trećina. Svakog dana se 13 žena suoči sa ovom dijagnozom u Srbiji, svaka četvrta ne dočeka izlečenje i premine. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa sa ženama, koje su izgubile bitku sa ovom opakom bolešću.

Prevencija je ključna, budući da se u ranoj fazi otkrivanja karcinoma garantuje izlečenje od 90%, zbog čega je ovo pre svega apel našim sugrađankama, odgovorno postupaju prema svom telu, vode računa o zdravlju i ne dozvole da sebi budu na poslednjem mestu. Rak je izlečiv, ali je nužna saradnja institucija koje će stvoriti efikasne sistemske uslove za preventivne preglede.


Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook