Osuda skandaloznog teksta o ljotićevcima u Politikinom zabavniku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 20. 01. 2019. | Komentara: 0

Osuda skandaloznog teksta o ljotićevcima u Politikinom zabavniku

Novi Sad, 20. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje objavljivanje teksta pod naslovom „Ko su bili ljotićevci“, koji je objavljen u poslednjem broju nedeljnika „Politikin zabavnik“.

Nažalost, pojave istorijskog revizionizma su sve češće, a tekst u „Politikinom zabavniku“ je jasan primer pranja biografija protagonista fašističkih ideja u Srbiji u toku Drugog svetskog rata.

LSV

Tragično je da je u nedeljniku, koji je uživao kultni status u pop kulturi bivše Jugoslavije, Dimitrije Ljotić predstavljen kao tragična figura, koja je osuđivala pogrome Jevreja i učinila sve da se u Srbiji očuva mir. Ljotić je, po autoru teksta, spašavao srpske masone iz nacističkih zatvora, a Srpski dobrovoljački odredi, koje je formirao, bili su sastavljeni od pripadnika „visokog morala“.

Ni jednom rečju nisu pomenuti zločini Ljotićevih jedinica nad građanima Srbije, kao i učešće u Holokaustu i pogromima Roma.

LSV poziva celokupnu javnost na reakciju. Ovakvi i slični primeri revizije prošlosti su veoma opasni i predstavljaju napore u pravcu rehabilitacije ideja krvi i tla.
Javnost mora podići glas protiv ovakvih pojava, jer će ćutanje dodatno osnažiti pojedince i organizacije koje relativizuju zlo fašizma i nacizma.

„Zlo cvjeta kad dobri ljudi ćute“, kaža stara poslovica.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Aleksandar Marton




Saopštenja | Sreda, 13. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina može imati plate na nivou Slovenije

U vremenu kada cene rastu brže od plata i kada su poskupljenja muka svakog građanina Srbije, podvlačim neprihvatljivu činjenicu da je prosečna plata u Vojvodini 30 hiljada dinara manja od plate u Beogradu.
Saopštenja | Sreda, 13. 12. 2023. | Komentara: 0

Promene u Vojvodini preduslov su za nužne promene u Srbiji

Vojvođani moraju da obezbede promene u Vojvodini koje će da garantuju stvaranje normalnog društva i normalne Srbije, a za to je potrebno izaći na izbore u nedelju, 17. decembra
Saopštenja | Utorak, 12. 12. 2023. | Komentara: 0

Zaglavljeni autobus je slika Vojvodine koja je stala, na nama je da je pokrenemo

Autobus u kom su se nalazila i deca zaglavljen je na obilaznici kod zatvorenog mosta na Tamišu koji povezuje Orlovat i Tomaševac. Zbog loših uslova na „saobraćajnici“, koja je zapravo poljski put, autobus je ostao ukopan u mestu, kraj „puta“. Među putnicima su i đaci.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook