Osuditi atmosferu tolerancije prema četništvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 02. 06. 2017. | Komentara: 0

Osuditi atmosferu tolerancije prema četništvu

Novi Sad, 02. jun 2017 - Kada se na ulazu u Novu Pazovu pojave slike četničkog generala Draže Mihailovića, komandanta Dinarske četničke divizije i popa Momčila Đujića, veličine zida sa porukom „Nikad ne zaboravi ko ti je bio đed - četnici sever“, jasan je negativan uticaj sudskih odluka kojima su rehabilitovani neki od vodećih četničkih komandanata.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se atmosfera u društvu, u kome se ovakve glorifikacije četništva ne osuđuju, mora zaustaviti.

Posebno je zabrinjavajuće što se ovakvi ispadi događaju i u Vojvodini koja je poznata po svojoj antifašističkoj prošlosti i gde četnički pokret nije ni postojao.

Nemušta reakcija države i njenih institucija kao i društvenih činilaca na pojavu da se veličaju najistaknutije ličnosti kolaboracinističkog četničkog pokreta, odgovorne za brojne zločine nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata, dovode društvo u Srbiji i regionu do sve većeg porasta tenzija, jer ideolopoklonstvo prema ratnim zločincima jedne balkanske države povlači za sobom veličanje ratnih zločinaca u drugoj.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se nadležne institucije i relevantni društveni faktori jasnije izjasne o teleranciji na glorifikaciju četništva delom prouzrokovanih sudskom rehabilitacijom Draže Mihailovića i Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, kojima su proglašene ništavim odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945.


Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejan Keresteš



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook