Peti oktobar izneveren zbog izostanka lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 10. 2019. | Komentara: 0

Peti oktobar izneveren zbog izostanka lustracije

Novi Sad, 05. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je 5. oktobar 2000. godine bio dan odbrane izbornih rezultata.

Režim Slobodana Miloševića devedesetih godina u potpunosti je devastirao državu. Započeo ratove, uništio privredu i osakatio društvo. 

LSV

Milošević je prvi udarac na Jugoslaviju izvršio baš u Vojvodini, na koju je udario oktobra 1988. kada je „Jogurt revolucijom“ započeo uništavanje naše pokrajine.

Dvanaest godina kasnije građani su ustali da odbrane glasove, koji su u 24. septembra označili kraj Miloševićeve ere. 

Nažalost, i pored brojnih pozitivnih iskoraka, koji su usledili u mesecima posle 5. oktobra, izostala je lustracija odgovornih za sve što se događalo u zemlji devedesetih godina. 

Nova politička elita nije imala hrabrosti da sprovede lustraciju, a to je značilo vetar u leđa snagama koje su devedesetih uništavale Srbiju. 

Na scenu su ponovo izmilele samozvane patriote i lažni rodoljubi, koji su otvoreno radili protiv modernizacije Srbije i njenog brzog ulaska u Evropsku uniju. 

Sve to uticalo je na usporavanje demokratizacije Srbije. Institucije našeg političkog sistema su na klimavim nogama. Srbija je i dalje strogo centralizovana država u kojoj apsolutno dominira samo njen glavni grad. 

Sa druge strane, dovoljno je pogledati Narodnu skupštinu Republike Srbije i jasno će se uočiti katastrofalne posledice izostanka lustracije

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje, protivno zakonu, obavlja funkciju narodnog poslanika i širi mržnju isto onako kako je činio devedesetih godina. 

Bez obzira na učinjene greške, ideja modernije, evropske Srbije i dalje živi. 

Evropske integracije moraju se ubrzati! 

Demokratija u Srbiji mora se konsolidovati i najzad postati „jedina igra u gradu“.

Postpetooktobarske greške moraju se ispraviti. Samo tako ćemo našu državu učiniti boljom i uspešnijom.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak 




Saopštenja | Subota, 14. 01. 2017. | Komentara: 0

Đuriću, vreme je za ostavku

Pozivam Miloša Vacića da uruči vizit kartu Marku Đuriću i da obojica, konačno, razjasne ovo prikrivanje osuđenika na uslovnoj slobodi. Nakon toga,očekujem od Đurića da odmah podnese ostavku.
Saopštenja | Subota, 14. 01. 2017. | Komentara: 0

Logika, budžet i fontana

Ustav Republike Srbije decidno navodi da su svi građani jednaki. Međutim, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita da li je tako ili je Beograd ispred svih?
Saopštenja | Četvrtak, 12. 01. 2017. | Komentara: 0

Insistiramo na odgovoru zašto se Ustav ne poštuje

Potpuno je logičano i normalno zahtevanje Lige socijaldemokrata Vojvodine da se reši ustavno pitanje finansiranja Vojvodine. Insinuacije da je to pritisak na sudstvo su zlonamerna manipulacija sa tendencijom da LSV od toga odustane i da se to pitanje i dalje ne rešava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook