Pljačka nije manja ako nas pljačka ruska kompanija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 10. 09. 2019. | Komentara: 0

Pljačka nije manja ako nas pljačka ruska kompanija

Novi Sad, 10. septembar 2019 - Pljačka nije manje pljačka ako nas pljačka ruska kompanija. A upravo to nam se dešava već jedanaest godina, koliko je prošlo od tog septembra 2008. godine kada je u parlamentu sa 214 glasova potvrđen Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.

LSV

Protiv tog sporazuma su, podsetimo, bili samo poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Liberalno demokratske partije. 

Tri meseca kasnije, NIS koji je procenjen na 2,2 milijarde evra i to bez računanja rezervi nafte i gasa vrednih 7 milijardi evra, prodat je za svega 400 miliona evra. Nikada nisu ispunjena obećanja da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti gasovod „Južni tok“, koji će od tranzitnih taksi godišnje puniti republički budžet sa 200 miliona evra.

U međuvremenu, pojedini mediji pišu i da NIS bukvalno pustoši naftna polja i da bi Srbija u naredne dve godine mogla ostati bez nafte u njima. Pritom, već jedanaest godina, umesto zakonskih sedam, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom crpi našu naftu uz naknadu, odnosno rudnu rentu od svega tri odsto. Ta naknada, poznato je, u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.

Kako je i dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a mi ih poklanjamo stranoj kompaniji koja je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 3,2 milijarde dinara, odnosno 270 miliona evra? Dokle će premijerka Ana Brnabić, a posebno ministar energetike Aleksandar Antić da ćute na sve to?

Profitabilnost NIS-a je zasnovana na niskoj ceni eksploatacije domaće nafte, niskoj rudnoj renti i niskim zaradama zaposlenih preko agencija za zapošljavanje na lizing. To znači da će nakon prestanka eksploatacije domaće nafte iz postojećih izvora NIS postati niskoprofitabilna i prezadužena kompanija jer je najveći deo investicija finansiran iz kredita matičnog Gaspromnjefta.

Šta ministar Antić čini da zaštiti interes države koja danas poseduje manjinski udeo u vlasništvu NIS?

Samo na toj razlici, što NIS rudnu rentu plaćaju tri umesto zakonskih sedam odsto naša zemlja je oštećena za stotine miliona dolara. Taj novac je otet iz budžeta svih građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura, dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci.

I nijedna vlast u proteklih jedanaest godina nije učinila ništa da tu pljačku zaustavi, mada ih se promenilo mnogo od trenutka kada je Božidar Đelić predstavljao Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom kao potpredsednik vlade, a hvalio ga Tomislav Nikolić kao šef poslaničke grupe "Napred Srbijo", uz neizmerno zadovoljstvo Koštuničinog DSS, Nove Srbije i ostalih poslaničkih grupa koje su za to glasale. 

Upravo na ovo smo upozoravali u protestima 2008. godine skandirajući „prodali ste NIS, prodali ste NAS“. Nismo se umorili i nećemo stati dok se ova pljačka ne zaustavi. I dok se ne utvrdi odgovornost, kako onih koji su tu pljačku omogućili, tako i onih koji su ćutali inisu preduzeli ništa da je spreče. 

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook