Poklanjanje državne zemlje - greška neodgovorne vlasti

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 23. 03. 2019. | Komentara: 0

Poklanjanje državne zemlje - greška neodgovorne vlasti

Novi Sad, 23. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nije iznenađena odlukom Upravnog suda u Novom Sadu da proglasi nevažećim ugovore sa kompanijama Tenis, Farmer 023 i Food planet, kojima je država dodelila u dugoročan zakup zemljište na teritoriji AP Vojvodine, na štetu lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine, takođe, ukazuje i na neregularnu situaciju u kojoj su kompanije, koje nisu ispunile uslove propisane od države, ipak dobile državno zemljište u zakup na 30 godina.

Postavlja se pitanje na koji način su ove kompanije stigle do zakupa velikih površina poljoprivrednog zemljišta, ako je sud utvrdio da nemaju potrebne reference, prethodno iskustvo u radu sa poljoprivrednim zemljištem i prethodno iskustvo ulaganja u poljoprivredno zemljište. Takođe je nejasno šta se dešavalo sa zemljom koja je dodeljena investitorima, a oni nisu realizovali projekte na osnovu kojih su ih dobili. Ko je od njih uzimao zemlju u zakup i kome su išli prihodi od zakupa?

Još jedno od važnih pitanja je zašto Pokrajinski sekretarijat ponovo izdaje u zakup zemljište istom investitoru, Food planetu, iako jasno stoji u odluci Upravnog suda da zakupac nije imao potrebne reference.

Od samog početka Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazivala je i na manjkavosti sporazuma koje je država Srbija potpisala sa nemačkom kompanijom „Tenis“.
Nakon što duže od četiri godine javnost nije znala za detalje ugovora, potpisan je Memorandum o razumevanju, usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a tek tada je postala poznata činjenica da će nekoliko hiljada hektara zemljišta u državnom vlasništvu dati u zakup nemačkom mesnom gigantu.

Naknadno je stigla informacija da „Tenis“ umesto najavljivanih 400 miliona evra, ulaže tek 100 miliona, kao i da umesto planiranih 8.000, planira da zaposli tek 250 radnika. Naša strana nije ništa učinila da zaštiti interese proizvođača svinjskog mesa, kao ni prava vojvođanskih paora.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da država preispita svoju odluku da najbolje poljoprivredne parcele daje raznoraznim spornim investitorima na dugoročan zakup od 30 godina, dok poljoprivrednicima ostavlja zemlju najlošijeg kvaliteta i ne dozvoljava im da je zakupe duže od godinu dana.

Dosadašnja praksa, ako ostane neizmenjena, govori da državne i pokrajinske institucije ne rade u interesu poljoprivrednih proizvođača, zbog čega Liga socijaldemokrata Vojvodine nastavlja da insistira na rasvetljavanju ovakvih spornih situacija i uspostavljanju sistema u kome strane kompanije i sumnjivi investitori neće biti favorizovani u odnosu na domaće poljoprivrednike.

Predsednik Lige paora Vojvodine
i član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Miloš Šibul
Saopštenja | Ponedeljak, 24. 06. 2019. | Komentara: 0

U prvom okršaju Vojvođanski front u Novom Bečeju zaustavio naprednjačku mašineriju i osvojio 20%

Vojvođanski front uspešno je položio prvi politički ispit. U prvom okršaju na izborima za članove Saveta mesne zajednice Novi Bečej zaustavio je naprednjačku masineriju i osvojio 20% glasova, što je u trenutni političkim okolnostima veliki rezultat za poštovanje.
Saopštenja | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Vlada i Skupština ne poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje članovima Vlade Republike Srbije kada će početi da vode računa  o drugim krajevima zemlje, kako to čine kada je grad Beograd u pitanju. Dok se inicijative i zahtevi beogradskih vlasti ostvaruju u rekordno kratkom roku, sa druge strane zahtevi koji dolaze iz Autonomne Pokrajine Vojvodine se godinama zanemaruju.
Saopštenja | Petak, 21. 06. 2019. | Komentara: 0

Hitno smeniti Nenada Popovića zbog širenja mržnje

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva premijerku Anu Brnabić da bez odlaganja razreši dužnosti ministra za inovacije u Vladi Srbije i neskrivenog lobistu ruskih interesa u Srbiji, Nenada Popovića. LSV podseća premijerku Brnabić da nije mudro u sam vrh države stavljati one koji su spremni da  intrerese našeg društva podrede tuđim interesima zbog svoje materijalne koristi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook