Pokrajinska vlast umanjuje stečena prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 24. 06. 2017. | Komentara: 0

Pokrajinska vlast umanjuje stečena prava nacionalnih zajednica

Novi Sad, 24. jun 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je poslednja odluka vladajuće koalicije u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, kojom je izmenjena i dopunjena Odluka o objavljivanju propisa i drugih akata, potpuno nedopustiva i da je još jedan primer narušavanja skladnih međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

LSV

Izmenama ove odluke regulisano je da se u Službenom listi AP Vojvodine na jezicima nacionalnih  zajednica  objavljuju samo opšta akta, a pojedinačna će se objavljivati isključivo na srpskom jeziku. Ova odluka je suprotna duhu ravnopravnosti svih građana i građanki Vojvodine, ali je veoma bitno naglasiti da je  u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji u u svom trećem i petom delu jasno predviđaju prava nacionalnih zajednica i njihovu zaštitu.

Podsećamo i na Okvirnu konvenciju o pravima nacionalnih manjina, koju se Srbija ratifikovala i obavezala se na njeno puno poštovanje, što podrzuma i zabranu smanjivanja stečenih prava.

Ova odluka vladajuće većine u Skupštini AP Vojvodine može stvoriti probleme našoj državi u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, jer je jasno da je došlo do umanjivanja prava nacionalnih manjina, što je protivno odredbama Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Posle problema u medijima koji informišu na jezicima nacionalnih zajednica i gašenja mnogih od njih, postavlje se pitanje kome je u interesu ovakav odnos pokrajinskih vlasti prema stečenim pravima nacionalnih zajednica.
Ovakve odluke mogu biti uvod i u smanjivanje i nepoštovanje prava nacionalnih zajednica u oblasti obrazovanja.
 
LSV zahteva prestanak donošenja ovako štetnih odluka pokrajinskih organa vlasti. To nalažu Ustav Republike Srbije, zakon i međunarodni sporazumi, ali, pre svega, duh vojvođanske tolerancije.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook