Poljoprivreda u Srbiji na nivou subsaharskih regiona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 10. 04. 2019. | Komentara: 0

Poljoprivreda u Srbiji na nivou subsaharskih regiona

Kikinda, 10. april 2019 – Dok predsednik Aleksandar Vučić obilazi državu u kampanji „Budućnost Srbije“ najavljujući vrlo šturo „ulaganja u razvoj poljoprivrede koja će osetiti i ratari i stočari“, istovremeno objektivni izvori tvrde kako stope rasta u poljoprivredi imaju na globalnom nivou samo najsiromašnije zemlje subsaharskog regiona.

LSV

Od ukupnog stanovništva, 17% se bavi poljoprivredom, poljoprivredna proizvodnja učestvuje u realizaciji BDP u intervalu od 9 do 11%, a 48% stanovništva živi u ruralnim područjima. Uprkos svemu tome, istraživanja pokazuju da je produktivnost rada merena ukupnom proizvodnjom po aktivnom proizvođaču, niža i od zemalja u okruženju, koje se još smatraju u tranziciji, a još više udaljena od razvijenih evropskih zemalja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je kroz svoje aktivnosti, ali i rad pokrajinskih i republičkih poslanika ukazivala na osnovne probleme koje prave predstavnici vlasti u prethodnom periodu.

Još 2011. godine smo inicirali zabranu godišnju registraciju traktora i poljoprivrednih mašina, jer je to poljoprivredniku sredstvo za rad i obezbeđenje egzistencije. Zbog toga su poslanici na jednoj od prethodnih sednica Narodne skupštine Republike Srbije podržali Zakon o bezbednosti saobraćaja, ističući da to nije ustupak poljoprivrednicima, već obaveza države.

Ukazivali smo na bahato, osorno i bezobrazno naplaćivanje takse za odvodnjavanje, jer je na osnovu procene da se po hektaru naplaćuje 1200 dinara, na površinu oko dva miliona za hektara zemljišta – godišnji prihod 2,4 milijarde dinara.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je postavljala pitanja o nedoslednostima u potpisanom ugovoru sa nemačkim mesnim gigantom kao što je „Tenis“, upozoravala na rizike smanjenja investicija, manjeg broja zaposlenih u odnosu na obećano, kao i manju površinu obradivih površina koji su mu dati u zakup. Zbog iskustva u radu nekadašnjeg PIK „Kikinda“, naši stočari ne bi imali ništa protiv da „Tenis“ dođe sa savremenom mehanizacijom i metodama u radu. Ali, trebalo bi da ovdašnji proizvođači dobiju prioritet kao komitenti ovom mesnom gigantu, jer bi se na taj način podržala domaća poljoprivreda.

Prodajom i davanjem zemljišta u zakup globalnim kapitalistima, aktuelna vlast ostvaruje kratkoročnu dobit, ali građani gube na duge staze. Neophodno je da se ponude odgovori i predlože mere koji će odgovoriti na sledeća pitanja:

- koje se dugoročne mere planiraju?

- šta država namerava da uradi na poljoprivredne proizvode nametne kao poželjne na tržištu regiona i Evropske unije?

- koje konkretne podsticajne mere planira da uvede za proizvođače u poljoprivredi, na koji rok i po kojim uslovima?

Jedino tako možemo pričati o budućnosti Srbije.

 

Predsednik stručnog
Saveta za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Miloš Šibul




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook