Ponoviti suđenje Kepirou

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Ponoviti suđenje Kepirou

LSVNOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da nadležni državni organi Srbije zatraže od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je danas, pred sudom u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942. godine. Nakon ovog suđenja, ostao je bolan utisak da je na odluku suda uticala Kepirova starost i zdravstveno stanje, a što su skandirajući potencirale i njegove pristalice.

Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i Roma i dan danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije.

Kada se tome doda i da je ovaj nekadašnji kapetan mađarske žandarmerije krajem Drugog svetskog rata bio dva puta osuđen na zatvorske kazne zbog spomenutih zločina i da je zbog toga pobegao u Argentinu, najmanje što žrtve zaslužuju jeste da se suđenje ponovi. Bez obzira na Kepirove godine i zdravlje.

Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV: Evropska unija nema alternativu

Ideja da se bojkotuje Evropska unija, koju je juče na svom Tviter nalogu izneo Sergej Trifunović, ne samo da je besmislena, nego i pogrešna i veoma opasna, naročito ako taj poziv dolazi od onih koji predstavljaju građanske aktiviste, te se zalažu za građanske ideje i demokratizaciju Srbije.
Saopštenja | Utorak, 24. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV osuđuje divljanje fašista u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje noćašnji fašistički incident prilikom kojeg su nepoznati počinioci ispisali grafite fašističke i nacionalističke sadržine na zgradi u Novom Sadu u kojoj živi poznati novosadski novinar Dinko Gruhonjić.

Saopštenja | Subota, 21. 11. 2020. | Komentara: 0

Patrijarha Irineja ispratiti uz puno poštovanje mera Kriznog štaba

Liga socijaldemokrata Vojvodine razume tugu vernika Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook