Ponoviti suđenje Kepirou

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Ponoviti suđenje Kepirou

LSVNOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da nadležni državni organi Srbije zatraže od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je danas, pred sudom u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942. godine. Nakon ovog suđenja, ostao je bolan utisak da je na odluku suda uticala Kepirova starost i zdravstveno stanje, a što su skandirajući potencirale i njegove pristalice.

Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i Roma i dan danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije.

Kada se tome doda i da je ovaj nekadašnji kapetan mađarske žandarmerije krajem Drugog svetskog rata bio dva puta osuđen na zatvorske kazne zbog spomenutih zločina i da je zbog toga pobegao u Argentinu, najmanje što žrtve zaslužuju jeste da se suđenje ponovi. Bez obzira na Kepirove godine i zdravlje.

Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 01. 04. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Članstvo u EFA je veliko priznanje za LSV

Novi Sad, 01. april - Današnje pridruživanje Lige socijaldemokrata Vojvodine European Free Aliance je veliko priznanje za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i njenu doslednu dvadesetšestogodišnju politiku – izjavio je danas na Korzici, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, nakon što je LSV jednoglasno primljena u članstvo Evropskog slobodnog saveza.
Saopštenja | Petak, 01. 04. 2016. | Komentara: 0

LSV postala članica Evropskog slobodnog saveza

Novi Sad, 01. april - Liga socijaldemokrata Vojvodine postala je danas članica Evropskog slobodnog saveza (European Free Alliance – EFA).
Saopštenja | Petak, 01. 04. 2016. | Komentara: 0

Konkretna rešenja za bolji položaj nauke

Novi Sad, 01. april - Kandidati i kandidatkinje sa izborne liste „NENAD ČANAK - Liga socijaldemokrata Vojvodine - Digni glavu!“ održali su danas u prostorijama LSV u Novom Sadu sastanak sa univerzitetskim profesorima, doktorandima, asistentima, studentima i mladima koji žele da se bave naukom u Vojvodini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook