Poraz vlasti pred merama pronatalitetne politike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Poraz vlasti pred merama pronatalitetne politike

Novi Sad, 12. oktobar 2019 - Poslednji put je u medijima najavljena izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, „u toku jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, najkasnije do kraja godine“. 

LSV

Ukoliko se osvrnemo na prethodne aktivnosti, jedini do sada održan sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora koji su predlagali izmene spornog Zakona sa ciljem poboljšanja položaja trudnica, porodilja i porodica sa malom decom desio se u junu 2019. godine, kada je najavljena analiza efekata Zakona, ali i to da će praksa sastanaka vladinih tela i nevladinog sektora postati redovna. To se nije desilo. 
Umesto toga, izmene Zakona se najavljuju drugačijim rokom svaki put, koji odlaže početak primene novih rešenja sa jedne, a produžava agoniju žena koje su oštećene postojećim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. 

Na poslednjem sastanku Odbora za rad pred usvajanje rebalansa budžeta za 2019. godinu, saznalo se da je predviđenih osam milijardi namenjeno za nadoknadu svim oštećenim porodiljama, koje naknadu primaju po trenutnom zakonskom rešenju, a ne kao što se mislilo – proširenje finansijske podrške porodici. 

Sve vodi tome da je nadležno Ministarstvo uočilo i priznalo sopstvenu grešku izazvanu planiranjem nedovoljne količine novca namenjene naknadama koje predviđa Zakon, te sad istu planira da „zakrpi“ upumpavanjem nove količine novca. Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije koja treba da za dnevni red ima raspravu o budžetu za 2020. godinu, biće jasno da li se planiraju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, na osnovu količine novca koja bude planirana. 

Do tada, postupci i ponašanje kojim se vode predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka prava i socijalna pitanja ukazuje na nespremnost da se šteta nadoknadi, a propusti u rešenju Zakona isprave. 

Podsećam da je Olena Papuga, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine potpisala inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona, zajedno sa drugih 30 narodnih poslanika, kako bi se čuo stav Ustavnog suda o diskriminaciji i kršenju prethodno stečenih prava koja su prisutna u ovoj verziji Zakona. 

Umesto da se radi na unapređenju položaja porodica sa malom decom, sadašnja vlast pre svega ispravlja greške iz prethodnog perioda, da bi posle toga stvari tek dovela na početni nivo. Potreban je veći stepen saradnje sa nevladinim sektorom i strukovnim udruženjima koji predlažu rešenja u interesu majki, trudnica i porodica sa malom decom, jednako kao i adekvatno planiranje budžetskih pozicija kojima će biti isplaćivane adekvatne naknade. 

Sve do sada govori da vlast nema predstavu o količini štete koja je naneta, kao ni ideju o rešenjima kojima bi se greške mogle ispraviti. 

Ana Pataki 
Sekretarka Političkog saveta 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook