Poziv novinarskim udruženjima da podrže inicijativu za lustraciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 03. 04. 2013. | Komentara: 0

Poziv novinarskim udruženjima da podrže inicijativu za lustraciju

NOVI SAD, 03. april – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš uputio je danas pismo predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašinu Obradoviću, predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću u kojem se navodi:

LSV


Poštovana/i,

Za osam dana, 11. aprila biće 14 godina od ubistva Slavka Ćuruvije.
Iskreno verujem da bismo, da je bilo lustracije, danas znali ko su ubice novinara u Srbiji.

Izostanak lustracije je u proteklih deset godina onemogućio  da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava. Na taj način je sprečeno da budu imenovani svi oni koji su odgovorni za sav mrak devedesetih godina prošlog veka.

Takođe verujem i da bi, da je bilo lustracije, novinarima za koje se dokaže da su huškali na rat, plasirali dezinformacije i sejali mržnju bilo trajno ili bar za neko vreme onemogućeno da rade.

Ovako, bez lustracije, devedesete nam se ponavljaju. Sve su češći ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, pretnje, paljenje zastave AP Vojvodine I pokušaji zatiranjanjene autonomije, crni spiskovi i vređanja po nacionalnoj osnovi.

Doprinos takvom stanju u društvu daju i pojedini mediji, učestvujući u različitim hajkama, ili čak, kao što se to nedavno dogodilo - analizirajući nečiju nacionalnu pripadnost.

Krajnji je trenutak, da svi odgovorni ljudi obrate pažnju na pogoršanje odnosa u našem društvu i na ugrožavanje ljudskih i manjinskih prava.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava usvojen je juna 2003. godine a njegova trajnost ograničena na deset godina. Ističe za tačno 70 dana.

Pozivam Vas da svojim doprinosom pomognete da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava bude produžen za još deset godina i momentalno počne njegova primena.

Verujem da ćete podržati ovu inicijativu, jednako kao što očekujem podršku svih ostalih odgovornih ljudi, političkih i nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca.
Svih onih koji žele dobro Srbiji, njenim građankama i građanima.

Očekujem Vaš odgovor.

Unapred zahvalan,

Bojan Kostreš,

šef poslaničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Narodnoj skupštini Republike Srbije
i zamenik predsednika LSV



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook