Prava manjina kao temelj pregovora sa Evropskom unijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 17. 06. 2017. | Komentara: 0

Prava manjina kao temelj pregovora sa Evropskom unijom

Novi Sad, 17. jun 2017 - Usvajanje Rezolucije Evropskog Parlamenta o integracijama Srbije ukazuje na jasan put koji naša zemlja mora da sledi u procesu pridruživanja EU.

LSV

Srbija u ovom procesu mora da prekine sa spoljnopolitičkim, ali i unutrašnjim lutanjima, koja usporavaju napredak Srbije.

Posebno je važan deo Rezolucije koji se odnosi na ljudska i manjinska prava. Poglavlja 23 i 24 pregovora o prodruživanju Evropskoj uniji imaju temeljnu važnost i uspešnost realizacije dogovorenih aktivnosti u direktnoj je vezi sa brzinom pregovaračkog procesa.

Evropski parlament zahteva od Srbije čvrste garancije za sprovođenje pravnog okvira za zaštitu manjina, posebno kad je reč o obrazovanju, upotrebi jezika, pristupu medijima i verskim obredima na jeziku manjina, te za odgovarajuću političku zastupljenost nacionalnih manjina na lokalnom, regionalnom i nacionalnoj nivou.

Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina je pozitivna stvar, ali je potrebno da Fond za nacionalne manjine što pre postane potpuno operativan.

Posebno je bitno što je Evropski parlament ponovo snažno naglasio multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni karakter Vojvodine, visok stepen zaštite prava manjine u Pokrajini i jasno poručio vlastima Srbije da se autonomija Vojvodine nikako ne treba smanjivati.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da će poslednja Rezolucija o Srbiji biti podstrek vlastima, ali i svim političkim akterima da procesu pridruživanja naše zemlje EU priđu sa većim entuzijazmom i da sve što je propisano raznim akcionim planovima, strategijama i dokumentima počnu da primenjuju i u praksi.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook