Preko dece vode svoje nacionalističke pohode

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 03. 03. 2019. | Komentara: 0

Preko dece vode svoje nacionalističke pohode

Novi Sad, 03. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine se od svog osnivanja zalaže očuvanje multietničnosti naše države. 

Od devedesetih, ratnih godina nacionalističke snage pokušavaju da naruše ideju suživota građana u Vojvodini. 

Izazova je bilo puno, a ima ih i danas. 

LSV

Poslednjih dana, građane u Ruskom Krsturu uznemirilo je pisanje pojedinih medija o onemogućavanju učenja srpskog jezika u Osnovnoj školi „Petro Kuzmjak“, gde se nastava izvodi na rusinskom jeziku već 265 godina, a škola je proglašena za školu od posebnog značaja. 

Nacionalisti su, naravno, zaključili da se radi o „ponižavanju srpskog jezika“, a primetili su i da „manjinski jezici imaju prednost nad srpskim jezikom“. 

Poznati pobornik „srpske stvari“ istakao je da su „najveći Srbi uvek bili tamo gde su imali najmanje prava“. 

Ovakvi stavovi nisu nepoznati vojvođanskoj javnosti. Redovno su iznošeni u ratnim devedesetim godinama, kada je naša država uništavana i rastakana. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine, istine radi, želi da podseti da u Ruskom Krsturu oko 95% stanovnika čine pripadnici nacionalnih zajednica, uglavnom Rusina. 

U osnovnoj školi učenici srpske nacionalnosti imaju mogućnost da uče svoj maternji jezik na časovima srpskog jezika, a u gimnaziji postoji i odeljenje na srpskom i rusinskom jeziku. Učenici koji pohađaju turistički smer u srednjoj školi imaju nastavu isključivo na srpskom jeziku. Gimnazija u ovom selu je jedinstvena u svetu zbog nastave na rusinskom jeziku, pa bi to trebalo da bude briga ovoj državi i da u tome vidi prednost, a ne manu.

Sve ovo jasno ukazuje na nedobronamernost „boraca“ za prava srpske dece. 

LSV insistira na ostvarivanju svih zakonom propisanih prava, kako za učenike koji nastavu slušaju na srpskom jeziku, tako i za učenike koji nastavi slušaju na nekom od jezika nacionalnih zajednica. 

U rešavanju problema aktivnu ulogu moraju imati Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, ali i Nacionalni saveti nacionalnih zajednica, koji su osnivači tih škola. Roditeljima je data mogućnost da insistiraju na odeljenjima, gde će se nastava izvoditi i na srpskom jeziku u manjinskim sredinama sa većinskim brojem pripadnika nacionalnih manjina, ali do sada nije bilo dovoljno zainteresovane dece. Za takvo odeljenje je potrebno 15 učenika.

LSV insistira i na uvođenju jezika društvene sredine u škole, koji je ukinut devedesetih godina, jer učenje komšijskog jezika je bilo uvek bogatstvo u Vojvodini. Danas je sramota govoriti jezik manjinskog naroda sa kojim se živi. A to za Vojvodinu nije karakteristično.

Nacionalistički dušebrižnici nemaju zakonskog osnova da se bave ovim pitanjima, a njihov minuli rad jasno smo videli u nesrećnim ratnim devedesetim godinama.
                                    
Narodna poslanica 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook