Prihvatiti preporuke EU za doktorate i ukidanje prijemnih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 06. 07. 2017. | Komentara: 0

Prihvatiti preporuke EU za doktorate i ukidanje prijemnih

Novi Sad, 06. jul 2017 - Preporuke eksperata Saveta Evrope i Evropske unije koje se odnose na pitanje sticanja zvanja doktora nauka i uključivanje stranih stručnjaka u ocenjivanje doktorskih teza, uravnotežavanje razvoja naučnih centara širom zemlje i ukidanje prijemnih ispita za fakultete, podržava Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine. 

LSV

Ove preporuke su predstavljene u okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ u Beogradu.
 
Smatramo da je pomoć evropskih institucija od velikog značaja za napredak nauke u Srbiji imajući u vidu probleme naučne zajednice na koje smo upozoravali više puta, a koji još uvek nisu rešeni. Podsećamo na dalje odlaganje konkursa za naučne projekte Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i pitanje spornih doktorata, o kojima se već duže vreme govori u javnosti, i dalje ostaju nerešeni. Veoma je važno to što preporuke Saveta Evrope otvaraju pitanje sticanja zvanja doktora nauka, kao i pitanje uključivanja stranih stručnjaka u ocenjivanje doktorskih teza u Srbiji što će unaprediti njihov kvalitet, ali i dovesti do jačanja saradnje sa stručnjacima iz inostranstva, čiji značaj smo isticali nekoliko puta do sad.
 
Od velikog značaja je i činjenica da projekat sugeriše otvaranje pitanja o koncentraciji kadra na Beogradskom univerzitetu, što dovodi ostale univerzitete u neravnopravan položaj. Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je nekoliko puta ukazivao na potrebu decentralizacije univerziteta i uravnoteženog razvoja naučnih centara širom zemlje. Podsećamo da samo u Beogradu postoji dvocifren broj instituta za društveno-humanističke nauke, dok u Vojvodini ne postoji nijedan.
 
Dodatno apelujemo na Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ozbiljno razmotri preporuku o ukidanju prijemnih ispita za fakultete. Ovu preporuku ne treba shvatiti samo kao modifikaciju upisa na visoko-školske ustanove, već kao potrebu za reformom celokupnog sistema obrazovanja u Srbiji. Kao razlog preporuke navodi se povlašćeni položaj imućnijih đaka, koji su u mogućnosti da plate pripreme za prijemni ispit. Međutim, moramo biti svesni činjenice da se u današnje vreme plaćaju pripreme i za polaganje mature u srednjim školama. Stoga ova preporuka mora biti shvaćena kao apel Ministarstvu da uloži dodatne napore da se kvalitet školovanja u Srbiji dovede na takav nivo da svi đaci koji su uspešno završili srednje obrazovanje mogu da polože preporučeni standardizovani matrurski ispit. 

Velika socijalna nejednakost u Srbiji ne bi smela na tako direktan način da se izrazi kroz neravnopravnost mladih ljudi u obrazovnom sistemu, već se mora težiti društvu jednakih šansi koje se najpre ostvaruje kroz pravo na kvalitetno obrazovanje.


                       Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook