Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 11. 10. 2017. | Komentara: 0

Rad humanitarnog centra u Nišu i dalje diskutabilan

Novi Sad, 11. oktobar 2017 - Dolazak novog direktora Humanitarnog rusko - srpskog centra u Nišu Viktora Guljeviča predstavlja nastavak pritiska Ruske Federacije na spoljnu politiku Republike Srbije.

LSV

Još uvek nije jasno šta to radi humanitarni centar u Nišu, koji je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova, a zvaničnici aktuelne Vlade drže pod velom tajne, ne želeći da odgovore da li je u pitanju ruska vojna baza. Najave o dostavljanju nove opreme i tehnike, kao i popunjavanje skladišta Centra robom, bude sumnju u sve ranije izjave.

Zbog aktivnosti u ovom Centru ugrožen je put ka pristupanju Evropskoj uniji, posebno što može dovesti do izostanka otvaranja poglavlja 31 koje se tiče spoljne, bezbedonosne, odbrambene politike i jedno je od najtemeljnijih u procesu priključivanja.

Pritisci Rusije na Vladu Republike Srbije su evidentni jer postojanje rusko – srpskog humanitarnog centra u Nišu, sa mogućnošću prerastanja u vojnu bazu, ne dozvoljava mogućnost vojne neutralnosti i dodatno usložnjava geopolitički položaj Srbije. Većina zemalja u okruženju već je u članstvu NATO ili imaju vojne efektive, zbog čega je potrebno preispitati postojanje humanitarnog centra u Nišu.

Čak su i uporni zahtevi za diplomatskim statusom osoblja centra, odnosno nepovredivosti osoblja i prostorija centra izazivali sumnju u dugoročne namere vezane za objekat.

Vlada Republike Srbije treba da odgovori na pitanje da li će zatvoriti humanitarni centar u Nišu, ako je odlučna u namerama o pristupanju Evropskoj uniji. Ili će dozvoliti da se ulazak u porodicu evropskih zemalja ponovo uspori zbog uticaja Ruske Federacije na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook