Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.

Karlovačka gimnazija osnovana je još 1791. godine zahvaljujući  zalaganjima  i  upornosti  Mitropolita  Stratimirovića, dobrotvora  Dimitrija  Anastasijevića  Sabova  i  drugih  Karlovačkih  građana uz saglasnost  austrijskog  cara  Leopolda. A Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, osnovana je 1810. godine na inicijativu više viđenijih Novosađana toga vremena, mada je škola na tom mestu postojala i nekoliko decenija ranije. Samim tim, jasno je da Prva kragujevačka gimnazija, osnovana tek 1833. godine, nikako ne može biti najstarija u Srbiji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog toga očekuje da TV B 92 ovu grešku ispravi, u cilju istinitog informisanja građana Vojvodine i Srbije o ovim važnim istorijskim činjenicama.

Aleksandra Jerkov
portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Utorak, 05. 04. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Decentralizacija sprečava pljačku

NOVI SAD, 5. april - Demokratija je kada narod odlučuje, kada se odlučuje ovde u Mitrovici, a ne kada se odlučuje u Novom Sadu ili Beogradu, a da bi se odlučivalo ovde, Mitrovica mora imati svoje ingerencije. Vojvodina mora imati svoje ingerencije. Republika mora imati svoje ingerencije, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Na konvenciji Lige socijaldemokrata Vojvodine u Sremskoj Mitrovici, Čanak je upozorio da se u suprotnom neće ništa promeniti jer su za promene neophodni plan i elementarna ideja šta može i treba da se uradi. 
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 04. 2016. | Komentara: 0

Pobeda LSV put ka punoj autonomiji Vojvodine

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev poručio je večeras u Novom Sadu da je 7 odsto republičkog budžeta, koliko po Ustavu iznosi pokrajinski budžet, sramno malo, ali da je i ta ustavna odredba kršena čime je Vojvodina zakinuta za dve milijade evra.
Saopštenja | Subota, 02. 04. 2016. | Komentara: 0

Vlast odgovorna za anarhiju i bezakonje na vojvođanskim oranicama

Kikinda, 02. april - Liga paora Vojvodine upozorava na tešku situaciju širom Vojvodine i haos u kojoj državne oranice širom Vojvodine zauzima sve više uzurpatora i koja uskoro može za rezultat imati nove fizičke obračune.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook