Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.

Karlovačka gimnazija osnovana je još 1791. godine zahvaljujući  zalaganjima  i  upornosti  Mitropolita  Stratimirovića, dobrotvora  Dimitrija  Anastasijevića  Sabova  i  drugih  Karlovačkih  građana uz saglasnost  austrijskog  cara  Leopolda. A Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, osnovana je 1810. godine na inicijativu više viđenijih Novosađana toga vremena, mada je škola na tom mestu postojala i nekoliko decenija ranije. Samim tim, jasno je da Prva kragujevačka gimnazija, osnovana tek 1833. godine, nikako ne može biti najstarija u Srbiji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog toga očekuje da TV B 92 ovu grešku ispravi, u cilju istinitog informisanja građana Vojvodine i Srbije o ovim važnim istorijskim činjenicama.

Aleksandra Jerkov
portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.
Saopštenja | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Zbog velikih nepravilnosti, izbore ponoviti u celoj Srbiji

Protesti protiv izborne krađe, koji su u ponedeljak započeli u Beogradu, u potpunosti su opravdani i mi, Vojvođani, ih podržavamo.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook